Maksimalno angažovanje institucija

Hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova na teritoriji Srbije je za Vladu Kosova neprihvatljivo, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj.

Nehat Thaçi, direktor Policije Kosova za Južnu Mitrovicu, uhapšen je u četvrak na granici Srbije.

Hoxhaj je na sjednici Vlade Kosova u Prištini istakao da su se kosovske institucije maksimalno angažirale na tom slučaju, ali da nije praksa da se daju detalji u javnosti dok se vode diplomatske aktivnosti, prenosi agencija Anadolija.

'Nema zakonskog osnova'

"Takvi slučajevi su neprihvatljivi za nas, kao Vladu Republike Kosova, kao što je neprihvatljivo i povećanje broja zahtjeva od Srbije upućenih Interpolu kada se često građani Kosova bez ikakvog prava zaustavljaju na granici susjednih zemalja", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je do sada "imalo četiri-pet slučajeva u kojima su susjedne zemlje iskazale razumijevanje".

I ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni je izjavio da su u četvrtak činjeni napori da se diplomatskim kanalima, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Kosova, učini sve da se uhapšeni regionalni direktor Policije Kosova što prije oslobodi.
On je rekao da, prema informacijama koje posjeduje, nema nikakvog zakonskog osnova da se on zadrži u pritvoru.

"Jučer smo zaista bili pod velikim pritiskom javnosti da se izjasnimo, dok smo mi činili sve napore i nastavljamo da činimo za njegovo oslobađanje. Nije bilo na mjestu da dajemo izjave i otežamo napore za što brže oslobađanje gospodina Thaçija", kazao je Hyseni.

On je za kosovske medije rekao da je neprihvatljivo da na listama Interpola budu osobe koje su učestvovale u ratu.

Putovao preko Srbije

Thaçija je u srijedu navečer uhapsila policija Srbije na prijelazu Bela zemlja, između Kosova i Srbije.

Thaçi nije bio na dužnosti i privatno je sa jednim prijateljem putovao preko Srbije u treću zemlju.

U međuvremenu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo da su pripadnici MUP-a uhapsili Thaçija (1976) iz Ferizaja / Uroševca, na osnovu raspisane potjernice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivičnog djela terorizma.

Izvor: Agencije