Sjednica Skupštine Kosova i protesti (UŽIVO)

Sjednica se održava u atmosferi povišenih tenzija, jer se opozicija protivi ratifikaciji ovog sporazuma, smatrajući da je Kosovo njime oštećeno. Ispred traju protesti pristalica Samoopredjeljenja.

13:40 - Glasanje Sporazuma o ratifikaciji razgraničenja sa Crnom Gorom skinuto sa dnevnog reda Skupštine Kosova. 

13:25 Počela je sjednica Skupštine Kosova odmah nakon dolaska poslanika PDK i predsjedavajućeg Skupštine Kosova Kadri Veselija.

13:05 - Situacije na platou ispred Skupštine se radikalizuje. Demonstranti gađaju kamenicama u pravcu Skupštine.

12:20 - Sjednica Skupštine bi trebalo da počne za desetak minuta. Poslanici, ministri polako pristižu. Sjednici će prisustvovati i predstavnici opozicionih partija Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Primjetno je da je ispred zgrade skupštine pojačano prisustvo policije, skupština je pod opsadnim stanjem, plato ispred skupštine pun je demonstntranata. Kontrola pri ulasku u skupuštinu je veoma rigorozna, svaka torba se provjerava ručno. Ispred  zgrade Vlade prusutan je veliki broj novinara. Demonstranti uzvikuju "Dole Vlada’" , traže  poništenje Sporazuma o demarkacaiji, takođe nose  transparente na kojima je mapa demarkacije. Iako je ranije najavljeno, sada je i zvanično potvrđeno da poslanici Srpske neće prisustvovati u Skupštini.
11:58 - Počeo protest Samoopredeljenja u centru Prištine. Prisutni nose albanske zastave i transparentne protiv demarkacije i vlasti. Izvještava se da je stiglo oko 17 autobusa sa pristalicama Samoopredjeljenja iz raznih krajeva Kosova.
11:16 - Policija Kosova je tokom pretresa prostorija pokreta Samoopredeljenje konfiskovala materijale spremne za protest. Portparol Policije Daut Hoxha izjavio je za Exspress da je pronađeno 50 torbi sa molotovljevim koktelima i flašama benzina, u jednom skladištu u Prištini. Oduzeto je kamenje i propagandni materijal. Najavljene su slične akcije širom grada.
11:15 - EU poziva na mir u Skupštini i na ulicama. Kancelarija EU na Kosovu je uoči sjednice Skupštine Kosova saopštila da je "pravo na  protest demokratsko pravo, koje se treba iskazati mirnim putem u skladu sa zakonima Kosova".
10:50 - Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić potvrdio je za RTK2 da srpski poslanici neće prisustvovati sjednici Skupštine Kosova. Razlog je pogoršana bezbjednosna situacija i napadi na Srbe.
09:30 - Veliki broj policajaca napravio je “obruč“ oko zdanja Skupštine i Vlade.
09:15 - U Prištinu su počeli organizovano da pristižu demonstranti iz raznih krajeva Kosova.  
09:00 – Pomjeren protest Samoopredeljenja. Umjesto u 10 sati, počinje sat vremena kasnije.

Poslanici Skupštine Kosova danas treba da ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Dok vladajuća koalicija vjeruje da ima dovoljno glasova za usvajanje, opozicija poziva da se glasanje bojkotuje.
Poslanici Samoopredeljenja su najavili da će učiniti sve da spriječe početak sjednice, a za 11 časova su najavili i proteste ispred zgrade skupštine.
Poslanici Srpske liste neće prisustvovati današnjem zasedanju, potvrdio šef grupe Slavko Simić. 
U gradu je od juče primetno pojačano prisustvo policije, posebno u blizini institucija.