Zbog saobraćajne nesreće

Došao je na Kosovo da uživa u ljetnjem odmoru. Međutim, ovoga puta odmor za našeg građanina koji živi u Švicarskoj Bedri Smajlija nije prošao kako je planirao.

U pismu koje je poslao na adresu redakcije lista "Bota sot", Smajli je govorio o saobraćajnoj nesreći koju je doživio na Kosovu.

Smajli je rekao da zbog toga što Kosovo nije dio sistema "Zeleni karton" morao je da za saobraćajnu nesreću plati 10 hiljada franaka u Švicarskoj.

"Veoma sam razočaran državom zbog štete koje nam nanosi takozvanim graničnim osiguranjem. Sigurno nisam jedini, to je moja pretpostavka, ali ovog ljeta ja sam to skupo platio. Započeo sam ljetnji odmor, kao i svake godine istim procedurama. Platio sam osiguranje, ili da se bolje izrazim platio sam 'harač'. Sve je bilo u redu dok mi se nije dogodila saobraćajna nesreća sa materijanom štetom. Ali pošto sam imao osiguranje u Švicarskoj 'Casco Complet'  za automobil nisam bio toliko zabrinut. Povratkom u Švicarskoj počeli su problemi, koje osiguranje u Švicarskoj ne prihvata nikako??? Nikako jer Kosovo nije dio sistema 'Zeleni karton', kao što su to Albanija ili Srbija, pa njihovi građani u ovakvim situacijama nemaju problema".

Sve se ovo dogodilo zbog toga što sam platio granično osiguranje od 20 eura.

"Otišlo je vozilo, otišao je povratak u Švicarsku avionom, i sve to zbog 20 eura koje zarađuje takozvano 'GRANIČNO OSIGURANJE'!!! Molim vas da objavite ovo što mi se dogodilo, možda će shvatiti ovi lopovi i promjeniti naziv. Plaćaćemo im po 20 eura, ali da nas ostave na miru, da naše ovdašnje osiguranje (švicarsko) važi i na Kosovu. Ja sam zbog ovih 20 eura koje sam platio izgubio 10.000 franaka", napisao je Smajli.

Pitanje Zelenog kartona je često postavljeno kao problem od strane ministra za dijasporu Valona Muratija, ali još nije pronađeno rješenje.