Ostaje da se vidi

Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom očekuje da se da bude na glasanje sutra u Skupštini Kosova. Međutim, prema proračunima, ovo pitanje je i dalje problem da li će biti usvojeno 1. septembra. Broj poslanika vladajuće pozicije sve više se smanjuje protiv ove verzije razgraničenja.

Međunarodni sporazum može biti ratifikovan samo glasovima dvije trećine glasova, a iz koalicije PDK-LDK navode da su uvjereni da će biti odobren. Iako, prema pravilima Skupštine, ako sporazum bude odbijen, onda se isti vraća na nultu poziciju i Vlada treba ponovo da pregovara sa Crnom Gorom, piše portal "Indeksonline".

Prema jednoj računici, od 120 poslanika, sem 30 opozicionih poslanika koji će glasati protiv, javljaju se i 13 drugih poslanika iz vladajuće koalicije i oni "bez grupe" koji su izrazili sumnju u vezi sa ovim pitanjem.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova (LDK) za koje se očekuje da kažu "NE" razgraničenja su: Vjosa Osmani, Anton Quni, Shpejtim Bulliqi, Adem Salihaj, Meliahte Termkolli i Arben Gashi. Dok iz PDK su: Nait Hasani, Ganimete Musliu i Labinot Demi-Murtezi (PD).

S druge strane, poslanici bez parlamentarne grupe koji su se izjasnili protiv su: Gëzim Kelmendi, Ilir Deda, Margarita Kadriu, Ramiz Kelmendi i Shaip Muja.

Kosovski demokratski institut, koji nadgleda rad Skupštine, objašnjava da jedan međunarodni sporazum da bi bio ratifikovan u skupštini zahtijeva glasove dvije trećine poslanika, odnosno 80 glasova poslanika u Skupštini.

Albert Krasniqi, predstavnik ove institucije, kaže za portal "Indeksonline" da sporazum prolazi samo u jednom čitanju i ukoliko prilikom prvog čitanja bude odbijen od strane poslanika, onda on ne ide na drugo čitanje.

"Ovo je redovna plenarna sjednica i ne zahtijeva se potrebno prisustvo 80 poslanika da bi sjednica započela, jer postoje i druge tačke dnevnog reda o kojima će se raspravljati na istoj plenarnoj sjednici. Ali, da li će proći ili ne, sve zavisi od volje poslanika da odluče da li su uvjereni da je ovaj sporazum dobar ili ne", rekao je on.

Nadalje, on je govorio i o poslanicima iz pozicije koji su se izjasnili protiv razgraničenja. Krasniqi ne vjeruje da će većina poslanika iz koalicije glasati protiv na sjednici 1. septembra.

"Ne bi trebalo da se baziramo na javnim izjavama poslanika, pošto smo imali slučajeva u prošlosti kada su poslanici govorili jedno a na kraju su odlučili sasvim drugo uraditi. Okolnosti koje su dovele do promjena u glasanju u odnosu na ranije izjave mogu biti različite: pritisak, ucjena, kupovina glasova poslanika i mnoge druge koje se ne mogu isključiti, zbog toga što su sami poslanici izjavili da su imali ponudu da promjene svoje mišljenje za uslugu koja bi mogla biti od strane Vlade" rekao je on.

U nastavku su imena poslanika tri opozicione stranke koje su PROTIV:

Samoopredjeljenje: 16 - Glauk Konjufca, Donika Kadaj Bujupi, Aida Dërguti, Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Besa Baftija, Fisnik Ismaili, Ismajl Kurteshi, Mytaher Haskuka, Puhie Demaku, Rexhep Selimi, Salih Salihu, Shqipe Pantina, Visar Ymeri, Faton Topalli i Driton Çaushi.

AAK: 8 - Pal Lekaj, Daut Haradinaj, Bali Muharremaj, Time Kadrijaj, Rrustem Berisha, Lahi Brahimaj, Teuta Haxhiu i Ali Berisha.

INICIJATIVA: 6 - Valdete Bajrami, Fatmir Limaj, Haxhi Shala, Shukrije Bytyqi, Zafir Berisha dhe Enver Hoti.

Također, koalicija može imati i minus 11 glasova, ako Srpska lista ne glasa.

Imena 11 srpskih poslanika - Slavko Simić, Jasmina Živković, Milka Vuletić, Jelena Bontić, Milena Milićević, Bojan Mitić, Slobodan Petrović, Adem Hodža, Saša Milosavljević, Nenad Rašić i Srđan Popović.

/Indeksonline/