Zloupotreba službenog položaja

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu pri Osnovnom sudu u Gnjilanu protiv Lutfija Hazirija zbog sumnji da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

U optužnici piše da je Haziri prekoračio svoja ovlašćenja sa ciljem dobijanja koristi za sebe ili druge, čime su uskraćena prava ostalim učesnicima na javnom tenderu, saopštilo je Tužilaštvo.   

U optužnici piše da je Haziri, predsjednik opštine Gnjilane, 13. juna 2014. donio odluku o raspisivanju javnog tendera za davanje u zakup parking prostora u Gnjilanu. Nakon toga je 1. avgusta iste godine, na osnovu ovog javnog poziva, potpisao ugovor između opštine Gnjilane i vlasnika firme "Bezi", F.H.

Tužilaštvo prenosi da je predstavnik firme "Bezi" zatražio da se promjeni ugovor tako što će iz ugovora biti uklonjeni oni parkinzi koji ne donose profit. Haziri je, kako se navodi u optužnici, potpisao aneks ugovora, za šta je tužilaštvo ocjenilo da je opštini Gnjilane nanijeta šteta u iznosu od 168.000 eura, ili po 33.600 eura godišnje pošto je ugovor potpisan na pet godina.

Na ovaj način je Haziri, prenosi Tužilaštvo, omogućio firmi "Bezi" da na ime zakupa umjesto 54.120 eura plaća 20.520 eura.

“Optuženi je na ovaj način počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja”, piše u optužnici.

Lutfi Haziri je visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova (LDK).