Povećan trend upotrebe sile

Jesen može donijeti Kosovu nemire. O takvoj mogućnosti sada otvoreno govore stručnjaci za sigurnost, prema kojima je u posljednje vrijeme povećan trend upotrebe sile za rješavanje političkih i ideoloških problema.

Samo od jeseni prošle godine pa sve do danas bačena su četiri eksplozivne naprave, uključujući i bombu u Ustavnom sudu, ispaljivanje projektila zoljom na Skupštinu Kosova, bombu na kuću Murata Mehe i posljednji bombaški napad na prostorije Radio-televizije Kosova.

Iako policija nije bila u stanju da rasvjetli ijedno od ovih slučajeva, prema riječima stručnjaka za sigurnost, ključ je u pronalaženju rješenje političkih problema.

Florian Qehaja, stručnjak za sigurnost, rekao je za list "Zëri" da postoji potencijal koji je u porastu kada je riječ o upotrebi sile kao sredstva za sukob određenih političkih i ideoloških strana.

"A s druge strane je tendencija da se ova situacija koristi od strane određenih krugova koji imaju političke i ideološke interese i koji ovu situaciju mogiu iskoristiti protiv interesa državnosti Kosova", rekao je ovaj kosovski stručnjak za sigurnost.

On je rekao da je ključ za ovu situaciju političko rješenje problema.

"U pogledu sigurnosti potrebno je preventivno povećanje spremnosti policije i obavještajnih agencija", rekao je on.