Kopije iz godine u godinu sve vjernije

Razvoj tehnologije doprineo je kvalitetu robe, ali je ujedno omogućio lakše plagiranje, tako su kopije iz godine u godinu sve vjernije.

Uprkos pojačanoj kontroli, na tržištu se mogu naći falsifikati firmirane robe. I dok pri plagiranju tekstilnih i tehnoloških proizvoda potrošači ostaju uskraćeni za odgovarajući kvalitet, prilikom kupovine plagiranih prehrambenih ili farmaceutskih proizvoda, posljedice mogu biti daleko veće, piše RTK2.

U zajedničkoj akciji policije i carine Kosova sredinom avgusta je otkrivena improvizovana fabrika za falsifikovanje robe i tom prilikom uhapšeno je pet osoba. Zaplenjena je i roba pronađena na različitim lokacijama čija vrijednost premašuje 200.000 eura. U carini ističu da je to samo jedan od primjera uspješne zaplene.

"Ove godine vrednost zaplenjene falsifikovane robe iznosi oko 1.500.000 eura, a najčešće je riječ o ljekovima i alkoholnom piću, jer su to su to proizvodi koji mogu uticati na zdravlje ljudi", kaže Adriatik Stavileci, portparol carine Kosova.

Na evropskog tržištu falsifikovani lijekovi čine oko 1% ponude, ali farmaceuti ističu da nema bojazni za građane, jer se u apotekama nalaze isključivo medikamenti koje je odobrila Agencija za lijekove Kosova, dok se lažni ljekovi kako kažu, nabavljaju putem interneta.

“Pacijent nikako to ne može da zna, ali ako ima i najmanju sumnju, uvijek može da se obrati farmaceutu ili nadležnim organima, ukoliko kupuje online, jer se apoteke snabdjevaju lijekovima putem Kosovske agencije lekova”, rekao je Veton Ejupi, farmaceut.

I trgovci su u obavezi da provjere kvalitet proizovda koji se nalaze na rafovima.

“Kao prvo, imamo odjeljak koji se bavi ugovorima i kontrolom naših dobavljača. Kada se dopremi roba, provjeru vrše magacioner, menadžer i ljudi iz bezbjednosti. U trenutku kada se ustanovi da je ta roba ispravna, tada se preuzima i pušta u prodaju. Ako naiđemo na neregularnosti, obavještavamo menadžment, i inspekciju", istakla je Ganimete Canaj menadžer podajnog objekta.

Iz tržišne inspekcije u Gračanici ističu da se kontrole sprovode svakodnevno i da nije bilo slučajeve falsifikovanja prehrambenih proizvoda, ali jeste kopirane garderobe poznatih brendova.

“U posljednje vrijeme nismo imali prijave od strane potrošača, niti smo nailazili na proizvode koji su falskifikovani, što se tiče prehrambenih proizvoda. Što se tiče neprehrambenih proizvoda, konkretno smo imali za sportsku opremu, dopis iz Ministarstva trgovine, da se povuče sva roba, kako bi se zaštitili poznati brendovi kao što su "Adidas", "Nike" i naložili da se to povuče”, naglasila je Dragana Trajković, tržišni inspektor.

Zakon na Kosovu predviđa da se sva zaplenjena falskifikovana roba uništava. Ukoliko građani posumnjaju u kvalitet, mogu se obratiti najbližoj inspekciji ili slučaj prijaviti Ministarstvu trgovine besplatnim pozivom na broj 080 011 000.