Demarkacija granice Kosova sa Crnom Gorom je u zadnjim mjesecima fokusna tema lokalnih medija, ali i sa Srbijom, koja ova susjedna zemlja Kosovo smatra još uvijek svojom južnom pokrajinom. I dalje u njenom Ustavu figurira kao sastavni dio zemlje.

No, široj javnosti nije dostupno da se mnoge “stvari” i aktivnosti oko demarkacije granica, osobito onih 79 km prema Crnoj Gori, odvijaju mimo javnih institucija i dosega medija. Jedna takva aktivnost delegacije rugovske oblasti je nedavna posjeta Demokratskoj stranci Bošnjaka (DSB) gdje su na ovu temu u sjedištu stranke u Prizrenu razgovarali sa zvaničnicima ove stranke i zatražili pomoć da u Parlamentu Kosova njihovi poslanici podrže njihov zahtjev.
“Mi tražimo da se usvoji i prizna granica sa Crnom Gorom, ona granica iz 1946. do 1959., to jest, onu granicu koju je odredio Milovan Džilas, tadašnji visoki funkcioner SFRJ , kada je za granicu odredio Kulu i Čakor”, zatražila je dlegacija Rugovske doline. 
“Na taj način Kosovu bi se vratilo oko”, kako je istakla rugovska delegacija, “120.000 hektara kosovske zemlje, koju sada neki korumpirani visoki zvaničnici države ‘prodaju’ zarad ličnih interesa ”.
Predstavnik delagacije iz oblasti Rugova,  dr. Alija Iberdemaj, kaže da stanovništvo rugovske oblasti traži ispravljanje greške i vraćanje njihove zemlje pravim vlasnicima, da granica bude prirodna, a ne da se ona neprirodno spušta u dolinu na štetu Kosova. On je istakao da njihova delegacija obilazi sve političke partije i traže njihovu podršku u spriječavnju otimanja njihove zemlje.
Dr. Alija u ime stanovništva rugovske oblasti  poziva sve parlamentarne stranke da podrže njihovu borbu u vraćanju državne teritorije i zatražio prijem delegacije kod Mila Đukanovića, te i da se otvori stari prolaz preko Ćakora koji povezuje Kosovo i Crnu Goru.
“Mi  nismo ni pitani, a radi se o našoj zemlji”, zaključio je dr. Alija
Da potsjetimo da je nezavisnost Kosova 17. februara 2008.  proglašena na osnovu “Ahtisarijevog dokumenta” i na osnovu graničnih linija Kosova u ustavu bivše Jugoslavije iz 1974.