Nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma

Vrlo brzo se očekuje da Specijalni sud podigne prve optužnice protiv bivših pripadnika OVK, za koje se sumnja da su počinili zločine tokom rata na Kosovu. Sve ovo dolazi nakon međunarodnog sporazuma između Kosova i Kraljevine Holandije koji je stupio na snagu 4. februara ove godine, nakon što ga je potpisala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je i obavijestila Skupštinu o potpisivanju Sporazuma.

Za izradu međunarodnog sporazuma između Kosova i Holandije, određena je jedna ekipa iz svih institucija Kosova. Nakon završetka, ovaj dokument je potpisao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, Hashim Thaçi, dok je potpis u ime Holandije  stavio holandski ambasador na Kosovu, Gerrie Willems.

Međunarodni ugovori, prema Ustavu Kosova treba da budu ratifikovani u Skupštini Kosova sa dvije trećine poslanika Kosova. U članu 18 [Ratifikacija Međunarodnih Sporazuma], tačka 1, Ustava Republike Kosova stoji "Međunarodni sporazumi koji se tiču dole navedenih pitanja se ratifikuju sa dvije trećine
(2/3) glasova svih poslanika Skupštine: (1) teritoriju, mir, savez, politička i vojna pitanja; (2) prava i osnovne slobode; (3) članstvo Republike Kosovo u međunarodne organizacije; (4) preuzimanje odgovornosti nad finansijskim obavezama od strane Rebuplike Kosovo.

Međutim, tačka 2 i 3 ovog člana omogućuje predsjedniku Republike Kosova da ratifikuje međunarodne sporazume, te da kasnije obavijeste Skupštinu o svakom potpisanom međunarodnom sporazumu. u tački 2, člana 18 . stoji "Međunarodni sporazumi osim onih koji nisu pomenuti u stavu 1 se ratifikuju potpisom Predsednika Republike Kosovo, dok u tački 3 se kaže "Predsjednik Republike Kosovo ili Premijer su dužni da obavijeste Skupštinu o svakom potpisanom međunarodnom sporazumu."

/zëri/