Šta je sve obećano?

Da li Srbi mogu da profitiraju od izbora Hashima Thaçija za predsjednika Kosova zavisi od toga da li je srpskim predstavnicima u Prištini dao riječ ili - besu.

Nekoliko sati pošto je Hashim Thaçi izabran za predsjednika Kosova, dvije bombe bačene su na srpske kuće - u Gnjilanu i u Prizrenu. Srećom, niko nije stradao, piše portal "Sputniknews.rs" prenosi "Koha.net".

Politička previranja u Prištini, nemiri, sukobi dvije albanske političke struje, nisu stali, iako je Thaçi, doduše vrlo tijesno, izabran za novog predsjednika Kosova. Opozicija i dalje insistira na vanrednim parlamentarnim izborima, odustajanju od Zajednice srpskih opština itd. Kamperi pred institucijama Kosova u šatorima koje je Samoopredjeljenje razapelo još prije nekoliko dana, ostaće tamo, kako kažu, sve dok ne budu raspisani vanredni izbori. A oni su neminovnost, opšta je ocjena svih upućenih u političku krizu u Prištini. Gledano iz tog ugla, procena je da se mogu očekivati u ranu jesen, a možda i prije.

Do tada - Srbima je bolje da se primire i sklone sa "albansko-albanskog", za sada samo političkog bojišta.

Predstavnici Srpske liste dali su kvorum za održavanje sjednice za izbor predsjednika Kosova. Ali tvrde da nisu glasali za Thaçija. To kaže i Branimir Stojanović sa liste "Srpska", inače zamjenik kosovskog premijera Ise Mustafe i koalicioni partner Thaçijeve stranke u Vladi Kosova. Thaçi se, NE ZNAMO ZAŠTO, ipak zahvalio Srbima na — čemu god, odmah pošto je postao predsjednika Kosova, u trećem krugu glasanja, sa JEDNIM glasom više od prisutne većine… Dakle, Srbi nisu glasali za Thaçija, ali…

Stojanović "dan poslije teškog dana" kaže da je situacija takva da su napadi na Srbe na Kosovu postali sve učestaliji, i da je bilo važno da NEKO preuzme odgovornost. On očekuje da će sada Thaçi, koji je učestvovao u svim procesima u Briselu, da PREUZME ODGOVORNOST u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i Zajednice srpskih opština.

"Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mestima. Dobili smo garancije, i očekujemo da se to sprovede", istakao je Stojanović.

Šta dakle izborom Thaçija Srbi na Kosovu dobijaju?

Neko bi rekao - ništa. Uloga predsjednika Kosova više je titularna nego što ima neku moć, jer je izvršna vlast u rukama Skupštine. Thaçi će, po zakonu, morati da podnese i ostavku na mjesto predsjednika stranke, ukoliko želi da zadrži tek dobijenu fotelju prvog čovjeka Kosova.

Da li Srbi mogu da profitiraju od nečega što je, kako se naslućuje iz Stojanovićevih riječi, Thaçi obećao Srbima, zavisi da li im je dao riječ ili - besu. Ako je dao besu, ZSO će biti formirana, najkasnije do kraja maja ove godine, a možda i aprila, odnosno, prije početka vanrednih izbora u Srbiji. Ukoliko je dao riječ, njegovo HVALA biće sve što će Srbi od njega dobiti. Moralno je nebitno da li su Srbi na Kosovu, bilo na listi "Srpska" ili ne, glasali za Thaçija ili nisu. Politički pak može da bude vrlo bitno. Naravno, pod uslovom da na Kosovu ostane koji hrabar Srbin ako Thaçijevi protivnici krenu da im "zahvaljuju", kao ovi u Prizrenu i Gnjilanu - bombama.

Dakle, prisustvo Srba na sjednici kada je Thaçi izbran za predsjednika politički može Srbima na Kosovu doneti (ako se gore navedeno ne desi) tu već unaprijed izmučenu ZSO. Kakva god da bude, biće neki zaštitni politički šlem iza koga će Srbi moći da se sklone. Jer ne samo Brisel, već i Ahtisaarijev plan — premda ga srpske vlasti ne priznaju - predvideo je povezivanje tih opština sa Beogradom. Ali i sa Evropskom unijom, tačnije Briselom. Srbi sa Kosova će moći kroz to tijelo da otvore svoju kancelariju u Briselu, kao što je, recimo, to već učinila Vojvodina, i da direktno svoje probleme izlažu tamo. Na neki način, zvalo se ono Asocijacija ili Zajednica, ovo bi Srbima otvorilo troja blindiranih vrata da opstanu na Kosovu — preko Beograda, Prištine (obavezala bi se formiranjem ZSO) i Brisela. Ono jeste da u ovoj priči mora biti progutana pokoja žaba od strane Srba i Beograda, ali - šta je tu je.

Da li će se ovo ostvariti ili ne, opet zavisi od toga da li je data besa ili samo riječ. Razlika je velika, utoliko prije što je neizvesno kakva bi rezultat mogao biti poslije vanrednih izbora u Prištini. Jer nema garancije da će sadašnja postavka u Vladi i Skupštini Kosova biti ista, bilo da je u pitanju srpska ili albanska strana.