Četvrti predsjednik Republike Kosova

Hashim Thaçi je četvrti predsjednik Republike Kosova, ali prvi koji se bira nakon napada molotovljevim koktelom, upotrebom suzavca na sjednici i hapšenjem opozicionih poslanika. Samo u trećoj rundi glasanja, Thaçi je uspio da bude izabran sa 71 glasom, dok je 10 glasačkih listića bilo nevažećih.

Nakon izbora lidera Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija za predsjednika Kosova jutro u Prištini je mirno.

Thaçi je izabran sinoć za novog predsjednika Kosova, a njegovo kandidovanje na to mjesto izazvalo je proteste i sukobe čiji je bilans 24 povređena policajca i jedan reporter albanske televizije Top Channell.

Spekuliše se da bi na njegovo mjesto mogao da dođe Enver Hoxhaj koji je ranije već bio na toj funkciji.

Hoxhaj je jedan od političara sa Kosova koji je doktorirao u Austriji, a govori tečno njemački, engleski ali i srpski. Profesor je historije, a rođen je u Suvoj Reci.

Dnevni list "Zëri" na naslovnoj strani Thaçija naziva "molotovljevim predsjednikom", a u tekstu se navodi da je policija rasterala demonstrante, a da su simpatizari njegove stranke na ulicama Prištine slavili njegov izbor uz vatromet ali i puške..  
"Zëri" konstantuje da je Thaçi četvrti predsjednik Kosova ali prvi koji se bira uz molotovljeve koktele, suzavac i hapšenja poslanika opozicije.

Prema pisanju tog dnevnika, očekuje se da će opozicija da produbi političku krizu na Kosovu nakon izbora Thaçija za predsjednika.

List citira lidera pokreta Samoopredeljenje Visara Ymerija koji je sinoć rekao da Thaçi može da bude predsjednik, ali da na Kosovu nikada neće biti prihvaćen kao takav.

"Koha Ditore" je u svom izvještaju malo blaža nazivajući skupštinsko zasjedanje maratonskim na kojem su poslanici opozicije izbacivani na silu iz skupštinske sale, dok su se napolju hiljade demonstranata protivile izboru Thaçija za predsjednika.

List navodi da je opozicija na skupštinskom zasjedanju "bombardovala" Thaçija i poslanike vlasti kritikama a da su oni ćutali.

Direktorka "Kohe" Flaka Surroi u kolumni povodom izbora predsjednika rekla je da je izboru Thaçija naročito doprineo Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, smatrajući da je on time počinio "političko samoubistvo".

"Poslije jučerašnjeg glasanja, više nema mjesta a nemaju ni moralnog prava da govore o SHIK-u, ni o političkim ubistvima, korupciji, nepotizmu, principima. Jer je LDK juče potvrdio da su neiskreni i da su beskičmenjaci", navodi Flaka Surroi, inače sestra Vetona Surroija, dugogodišnjeg novinara i predsjednik koordinacionog tijela za pregovore sa Srbijom.