Pronaći način i sjesti za sto

Šef kancelarije EU na Kosovu Samjuel Žbogar pozvao je kosovsku vladu i opoziciju na politički dijalog u interesu građana. Vjerujemo da je Kosovo dostiglo fazu u kojoj bi trebalo da dokaže da može da se samo nosi sa svojim problemima, istakao je Žbogar.

"Zabrinuti smo zbog aktuelne političke krize na Kosovu i toga gde ona može odvesti Kosovo i njegov narod u budućnosti", rekao je Žbogar povodom višemjesečnih protesta opozicije i blokade kosovskog parlamenta koji bi danas trebalo da odluči o izboru predsjednika Kosova.

Žbogar je istakao da je politička stabilnost preduslov za ekonomski razvoj, liberalizaciju viznog režima, proces normalizacije, kao i primjenu evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Vjerujemo da je Kosovo dostiglo fazu u kojoj bi trebalo da dokaže da može da se samo nosi sa svojim problemima. Vlada i opozicija bi trebalo da pronađu način da sjednu za sto i angažuju se u političkom dijalogu u interesu naroda Kosova, i pokušaju da pronađu demokratsko rešenje koje bi omogućilo Kosovu da napreduje", naveo je Žbogar u izjavi novinarima.

Istakao je da je potrebno da oni udruže snage i izvedu Kosovo na put ka snažnijem ekonomskom razvoju i, kako je naglasio, stave Kosovo na prvo mjesto, rade na poboljšanju ekonomije i vladavine zakona, kao i razvoju mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Žbogar je pozvao na politički dijalog sa jasnom definisanim ambicijama i ciljevima i poručio da je EU spremna da podrži ovaj proces na način na koji smatra da je neophodno i od pomoći.