Organizacija i učešće u terorističkoj grupi

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je dvije optužnice u vezi sa učešćem na stranim ratištima.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu ispred Osnovnog suda u Uroševcu protiv okrivljenog S.I. zbog priključenja ili učešća u stranoj vojsci ili policiji, te paravojnim formacijama van teritorije Kosova.
Na osnovu optužnice, okrivljeni S.I. je od oktobra 2013. do novembra 2015., na Facebook-u, na ličnom profilu, javno komentarisao i objavljivao propagandu i podsticao na mržnju međunarodne koalicije koja se borbi protiv terorističke organizacije ISIS, te je javno podržavao ekstremističku ideologiju i djelovanje ove organizacije, saopšteno je iz tužilaštva.
To je radio kako bi se odrđene osobe ili grupe priključile ISIS-u, te je stupio u kontakt sa osobama koje su učesnici rata u Siriji i Iraku, pozivajući ISIS da “oslobodi i Kosovo”.
Tokom pretresa njegove kuće u selu Režance, policija je pronašla jednu pušku, optički snajper i jedan metak.
Prethodno je specijalno tužilasstvo Kosova saopštilo da je podiglo optužnicu u Osnovnom sudu u Prštini protiv okrivljenog L.F. zbog krivičnog djela: Organizacija i učešće u teroristicckoj grupi.
Na osnovu optužnice, okrivljeni se pridružo terorističkoj grupi pod nazivom ISIS, i učestvovao u ratu u Siriji, gdje je boravio skoro dva mjeseca. Nakon toga, na putu za Kosovo, njega je pritvorila turska policija i vratila ga na Kosovo.