Prije osmogodišnjice nezavisnosti

Plan koalicije PDK-LDK je da ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi osmogodišnjicu nezavisnosti dočeka na poziciji predsjednika Kosova.

Kako navodi kosovska štampa, to bi trebalo da se dogodi prije zakazanog protesta opozicije 17. februara.

Prištinski list "Zëri" piše da se priprema teren da Thaçi bude izabran na jednom od prvih zasjedanja parlamenta u ovoj godini, najvjerovatnije u naredne dvije sedmice.

Prema pisanju tog lista, to je potvrđeno i na jučerasnjoj sjednici Thaçijeve PDK na kojoj je za njegovog protivkandidata izabran Rafet Rama, a u sve u cilju ispunjavanja formalno pravnih kriterijuma.

Iako PDK još to nije potvrdila, izvori lista "Zëri" tvrde da je na jučerašnjoj sjednici parlamentarne grupe Thaçijeve stranke doneta odluka da zasjedanje za izbor predsjednika ne bude održano prije 10. februara.

Potpredsjednik skupštine Xhavit Haliti, međutim, nema informaciju kada će biti održano plenarno zasjedanje na kome će biti izabran novi predsjednik Kosova.

Tri stranke parlamentarne opozicije protive se izboru Thaçija za predsjednika Kosova i ranije su najavile da će na sve načine blokirati i sjednicu na kojoj izbor predsjednika bude tačka dnevnog reda.