“Nikola Tesla sa Kosova” (Foto/Video)

Demush Beqiri iz Starog sela kod Uroševca tvrdi da je izmislio nešto posebno što će pomoći cijelom čovječanstvu. Kaže da je riječ o generatoru koji će proizvoditi električnu energiju bez ikakvih troškova i neće zagađivati okolinu.

On nije ni fizičar ni električar, ali je svoju energija već četiri godine usmjerio na izum generatora, koji po njegovom mišljenju će doprinijeti cijelom čovječanstvu.

Čak Demush tvrdi da ovakvo otkriće čovječanstvo do dana današnjeg nije vidjelo.

"Ovo je generator električne energije koji ne pravi nikakav utrošak i ne zagađuje okolinu. Ovo otkriće, što se mene tiče, siguran sam da je najbolje na svijetu. Imao sam problema oko finansija prilikom kupovanja dijelova koji su mi bili potrebni, što je dovelo do kašnjenja u realizaciji projekta. Ovo je jedan aparat koji za sada proizvodi oko 15 kW električne energije bez ikakvih troškova i ni emituje dim, a ne ispušta ni radioaktivnost", rekao je on za portal “lajmi.net”.

Demush insistira i optimističan je da će njegovo otkriće imati mnogo uspjeha.

"Svako otkriće ima svoje probleme i ovaj posao nije prost, međutim imam ideju i uskoro će izaći u proizvodnju. Ovaj projekt je za sada mali, ali u tom pravcu se mogu izgraditi i veća postrojenja ne samo za nas nego i za cijeli svijet. Ovaj izum je za proizvodnju električne energije i ovo je potrebno u ovom trenutku kada je svijet u krizi za ovaj proizvod. To je jedna stvar koja smanjuje i zagađenje vazduha", dodaje on dalje za “lajmi.net”.



S druge strane, Selami Matoshi koji živi u Lucernu, Švicarskoj, kaže da je putem medija saznao za rad Demusha Beqirija i izrazio je spremnost da mu pomogne u različitim oblicima.

"Ukoliko se ovaj projekat okonča onda će korist iz ovoga biti veoma velika. Pokušavama da finansijski pomognem Demushu sredstvima koja mu šaljem iz Švicarske, s samo jednim ciljem – da ovaj projekat rezultira uspjehom”, kaže Selami.

Inače, prema riječima Demusha, generator će biti testiran i postati operativan u kratkom vremenu.

/lajmi.net/