U skladu sa Ustavom

Odluka Ustavnog suda Kosova u vezi sa ZSO je dobrodošla, jer stvara jasan ustavni okvir za primjene Briselskog sporazuma.

To je za Danas rekao Petrit Selimi, zamjenik šefa kosovske diplomatije, koji je rekao da je Kosovo jedina strana koja u dijalogu poštuje duh dijaloga i dobrosusjedske odnose.
Ustavni sud Kosova je utvrdio da principi Zajednice opština sa srpskom većinom nisu u potpunosti u skladu s duhom Ustava, koji se odnosi na član tri, o "jednakosti pred zakonom", te poglavljima "prava i osnovne slobode" i "prava zajednica i njihovih pripadnika". Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom. 
“Sporazum o normalizaciji iz 2013. i Sporazum o Asocijaciji iz 2015. imaju jedan zajednički preduslov. Oni moraju da se temelje na Ustavu i zakonima Kosova. To je nužan preduslov za cijeli paket budući da je suštinsko pitanje na koje su se fokusirali sporazumi bilo raspuštanje nelegalnih paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Dijalog pod okriljem EU se odnosi na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i prevazilaženje tačaka neslaganja. Jedna od tih tačaka neslaganja jeste činjenica da je Srbija održala paralelnu državnu strukturu na Kosovu, uključujući bezbjednost, sudove i javne službe. Ove paralelne strukture se sada demontiraju, parče po parče i nikada neće biti ponovo upostavljane. Naprosto je prirodno što čitav proces treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, a Ustavni sud je suštinsko tijelo koje verifikuje legalnost naših koraka na Kosovu“, ukazuje Selimi. 
Govoreći o narednom koraku kosovske vlade i opozicije kada je riječ o Briselskom sporazumu, sagovornik Danasa precizira da će Vlada nastaviti da u potpunosti radi na primjeni Briselskog sporazuma u skladu sa svim preporukama Ustavnog suda, kao i međunarodnim sporazumima. 
"Ovo je najbolja moguća opcija za integraciju srpske zajednice u ustavni poredak Kosova na dugoročan i održiv način. Što se tiče opozicije na Kosovu, mislim da ova odluka treba da okonča njihov bojkot parlamenta. Sud je rekao svoje i obaveze se poštuju kako bismo uspostavili Asocijaciju, u skladu sa Ahtisarijevom zamisli, što znači bez izvršnih ovlašćenja, već će pre biti jedan 'nadzorni tip mehanizma'. Takođe je nužno da sporazum izbegne bilo kakve buduće izazove u Evropskom sudu za ljudska prava, što se dogodilo u slučaju Sejdić-Finci, koji blokira Bosnu već mnogo godina", smatra on. 
Govoreći o eventualnoj izmjeni Ustava Kosova, na koju je pozivao i poslanik Skupštine Srbije Milovan Drecun, Selimi kaže da "možemo samo da ignorišemo ono što Drecun priča". 
“Prije nego počne da drži lekcije bilo kome, on treba da se izvini za svoju ulogu u ratovima u bivšoj Jugoslaviji jer je bio dio Miloševićevog režima. Jedini ustav koji je dokazano loš i nije utemeljen na političkoj ili pravnoj stvarnosti jeste srpski ustav. Pozivam Drecuna da započne proces promjene srpskog ustava koji ima jasan agresivan stav prema Republici Kosovu. Statut Asocijacije biće donesen u skladu sa Ustavom Kosova, sa čime se slažu naša Vlada, Evropska unija i Sjedinjene Države“, tvrdi Petrit Selimi.