Nakon jutrošnjeg ponovljenog haosa

Opozicioni radikalni pokret Samoopredjeljenje odgovorio je američkom ambasadoru u Prištini Gregu Delawiu da je za njih zabrinjavajuće to što u kosovskoj Vladi sjedi Xhabir Zharku, osuđenik za zločin.

Portparol tog pokreta ">Frashër Krasniqije na svom Facebook profilu ambasadoru Delawiu poručio da nije zabrinjavajuće to što su u Skupštini danas viđeni poslanici koji su politički progonjeni kao u Staljinovoj Rusiji ili nekoj drugoj državi gdje je na vlasti diktatura.

"Za demokratiju je zabrinjavajuće učešće Xhabira Zharkua (osuđenog za zločine) u radu Vlade, a ne to što su u Skupštini viđeni poslanici koji su politički proganjani kao u Staljinovoj Rusiji ili u nekoj drugoj diktaturi", napisao je Krasniqi.

Nakon jutrošnjeg ponovljenog haosa u kosovskom parlamentu, kada je opozicija aktivirala suzavac u sali za plenarna zasjedanja prije početka sjednice, Delawi je upozorio da oni ne slušaju to što im je poručio američki državni sekretar John Kerry prilikom nedavnog boravka u Prištini.

Keryi je tada rekao da suzavac u parlamentu više ne smije da se ponovi.

Inače, Zharku je prije par godina planirao likvidaciju dva tužioca i jednog sudije EULEX. On je, kako je ranije objavila prištinska štampa, platio 20.000 eura za postavljanje bombe ispod automobila engleske tužiteljke Marie Bamiah.

Tužiteljka Bamiah je podigla optužnicu protiv Zharkua za iznudu, na osnovu koje je on osuđen na tri i po godine zatvora i trebalo je da ode na izdržavanje kazne.

Namjeru Zharkua da likvidira zvaničnike EULEX-a otkrio je svjedok u procesu slučaja "Sekiraqa", kada je od podmetnute bombe u istoimenom lokalu u Prištini 2007. poginulo dvoje, a ranjeno 11 osoba.

Zharku je visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija.