Najnoviji bilans

Prema posljednjim podacima Kosovske policije u sukobima sa nasilnim pristalicama opozicije danas ispred zgrade Skupštine u Prištini, povrijeđeno je 17 policajaca, od kojih dvojica teže, ali su van životne opasnosti. Oštećeno je osam civilnih, jedno službeno i četiri policijska vozila. Nanesena je i znatna materijalna šteta na objektu Skupštine, kao i na policijskim uniformama i drugoj opremi.

Ranije je saopšteno da je policija uhapsila dvojicu nasilnih demonstranata, koje je sprovela u policijsku stanicu na razgovor i dalju kriminalističku obradu. Kod te dvojice osumnjičenih osoba pronađene su boce sa molotovljevim koktelima.

Policija je danas bila prinuđena da reaguje i unutar skupštinske sale, kada je opozicija ponovo upotrijebila sumnjiva sredstva, sprej i suzavac, prema skupštinskom obezbjeđenju članovima vladinog kabineta, koji su sjedili iza kordona obezbjeđenja.

Policija je navela da je sve počelo tako što se u vrijeme pripreme za početak sjednice, nekoliko poslanika kako bi omelo održavanje sjednice, približilo kordonu policajaca. Nakon toga je unutar plenarne sale jedan poslanik bacio sumnjivo sredstvo, sumnja se na suzavac, kao i sprej u pravcu policajaca, ali i u hodnicima Skupštine, nakon izlaska poslanika iz skupštinske sale.

Od posljedica suzavca jedan poslanik je zatražio ljekarsku pomoć i istom je medicinska pomoć pružena od strane zdravstvene službe Kosovske policije.

U vezi sa dešavanjima unutar skupštinske sale i bacanja sumnjivih sredstava, policija u koordaciji sa nadležnim tužiocem preduzima neophodne zakonske mjere istrage i verifikacije sumnjivog sredstva,

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici održanoj danas u improvizovanoj sali, bez prisustva opozicije, ipak usvojila u prvom čitanju Zakon o budžetu za 2016. godinu.