Na današnjoj sjednici

Vlada Kosova odlučila je da bivši ministri i zamjenici ministara još jednu godinu nakon isteka mandata dobijaju 70 posto njihove posljednje plate. Ova odluka je doneta, nakon ukidanja prethodnih odluka od 1. marta 2005. godine i 17. novembra 2007. godine, vezano za primanja bivših ministara i zamjenika ministara.

Na današnjem sastanku, Vlada je odlučila da porodice koje dobijaju socijalnu pomoć dobiju povećanje u mjesečnom iznosu od 25 posto. Odlučeno je da ovo povećanje stupi na snagu od novembra ove godine.

Prvu odluku je obrazložio zamjenik ministra Kujtim Shala, koji je rekao da ove beneficije mogu dobiti bivši zamjenici premijera, bivši ministri i bivši zamjenici ministara, dok bivši direktori Kosovske obavještajne agencije samo u slučaju kada nisu korisnici bilo kojeg drugog prihoda iz budžeta Kosova.

Ministar finasija Avdullah Hoti je predložio da ne samo oni koji dobijaju neku platu ili drugi prihod iz budžeta ne dobijaju iz ovog prijedloga, nego i oni bivši službenici koji dobijaju bilo kakva primanja koja se oporezuju na Kosovu.

Čak je i ovaj prijedlog dobio podršku kabineta, koji je odobren kao odluka.

Vlada je razmatrala i koncept-dokumenat za legalizaciju oružja i predaju malog i lakog oružja, municije i eksplozivnih naprava.

Ovaj koncept dokument je obrazložio zamjenik ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević.

Ministar pravde Hajredin Kuçi zatražio je češće amnestije za one koji drže ilegalno oružje.

Na ovom sastanku Vlada je odlučila da 26 hiljada porodica sa 115 hiljada članova koji primaju socijalnu pomoć dobiju povećanje od 254 posto. Ovu odluku je obrazložio ministar rada i socijalnog staranja, Arban Abrashi koji je rekao da je jednočlana porodica do sada dobijala 40 eura, a sa ovim povećanjem dobijaće 50 eura, dok 15-člana porodica koja je do sada primala 120 eura, ovim povećanjem dobijaće 150 eura.

On je rekao da je ovo povećanje bilo potrebno za porodice koje žive u teškom ekonomskom stanju i da je ovo povećanje predviđeno budžetom za 2016. godinu, prenosi portal “KosovaPress”.