Poslije kratkotrajnog zatišja u Prištini je nastavljen sukob policije i demonstranata koji su na policiju bacili kamenje i crvenu farbu i obojili im štitove, a policija im je odgovorila suzavcem, javila je “KosovaPress”.

Unutar parlamenta, opozicija je ponovo pokušala da uđe u salu tokom trajanja sjednice, a pošto im to nije pošlo za rukom, suzavac su aktivirali u hodniku ispred.
 
Prije toga, na samom početku sjednice, ona je prekinuta jer je opozicija bacila suzavac u salu i prskala biber sprejom ministre.
 
Novinarka “Kosovapress” je javila da je poslanica Albulena Haxhiu izgubila svijest.
 
Haradinaj: Pokušaj hapšenja Kurtija doveo do sukoba

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj saopštio je danas da je policija pokušala da uhapsi osnivača Samoopredjeljenja Albina Kurtija dok je zajedno sa opozicionim poslanicima izlazio iz Skupštine, prenela je Koha.net.
 
“Policija je htela ponovo da uhapsi Kurtija, i zbog toga je u tom trenutku i došlo do sukoba sa policijom”, rekao je Haradinaj.
 
On je dodao da je što se opozicije tiče za danas je sve gotovo.

Portparol policije Baki Kelani izjavio je da su demonstranti ispred zgrade parlamenta danas, osim čvrstih predmeta, na policajce bacali i molotovljeve koktele, ta da su dve osobe uhapšene, objavila je Koha.net.

"Osim raznih čvrstih predmeta koje su bacali, demonstranti su bacali na policiju i molotovljeve koktele. Takođe su oštetili i policijska vozila od kojih je jedno teško oštećeno baš molotovljevim koktelom", rekao je Kelani.

On je dodao da je šest pripadnika policije zatražilo ljekarsku pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini. Takođe je rekao da je jedan policajac zadobio teške povrede glave.

Kelani je rekao da su uhapšene dvije osobe kod kojih su nađeni molotovljevi kokteli.

Ambasador Delawie: Vlast i opozicija moraju da prestanu sa nasiljem

Američki ambasador u Prištini Greg Delawie  upozorio je vlast i opoziciju da moraju da prestanu sa nasiljem i opredjele se da li su za, kako je rekao, demokratsko Kosovo.

Delawie je rekao da je na strani vlasti, opozicije i zaposlenih u parlamentu koji pokušavaju da rade u ovim teškim uslovima.

Tri opozicione stranke, koje se protive primjeni sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, opstruisale su rad skupštine bacanjem suzavca u glavnoj sali, pa je zasedanje nastavljeno u sporednoj bez prisustva poslanika tih stranaka.

Istovremeno ispred zgrade parlamenta došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su se ispred sporednog ulaza u parlament okupili u znak podrške opozicionim poslanicima.