Rotacija u upravljanju strankom

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci izjavio je da je Hashim Thaçi spreman da napusti mjesto predsjednika te stranke preuzme funkciju predsjednika Kosova.

Mjesto predsjednika stranke, ukoliko Thaçi bude izabran na novu funkciju, prepustio bi aktuelnom predsjedniku Skupštine Kosova Kadri Veseliju.
"Trenutno, lider PDK je Hashim Thaçi, ali ako se utvrdi da postoji zakonska obaveza, nećemo prekršiti zakon, budući da imamo dovoljno kapaciteta. I zato bi predsjednik stranke mogao da bude Kadri Veseli", rekao je Grabovci u intervjuu TV Rokum u Prištini.
Mediji u Prištini navode da je po koalicionom dogovoru Demokratske partije sa Demokratskim savezom Kosova predviđeno da slijedeće godine, kada aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjagi istekne petogodišnji mandat, tu poziciju preuzme Hashim Thaçi, trenutno ministar inostranih poslova.
Pojedini osniivači PDK, poput bivšeg premijera Kosova Bajrama Rexhepija, ne slažu se sa ovakvom rotacijom u upravljanju strankom, tvrdeći da je njome ovladala tajna obaveštajna služba SHIK, te da bi pod njenim uticajem, došlo do "čišćenja" stranke.