Kosovari sa Bošnjacima uvijek imali dobre odnose

Ponašanje Srbije i iskorištavanje dijaloga kao sredstva za blokadu eurointegracija neprihvatljivo, kazao je kosovski premijer Isa Mustafa.

Ponašanje Srbije u kampanji protiv prijema Kosova u UNESCO svakako će utjecati na dijalog koji Kosovo i Srbija vode u Briselu, a totalno je besmisleno što se sada primjenjuje vizni režim između Bosne i Hercegovine i Kosova kojim se ometa i privredna i kulturna saradnja i kretanje ljudi, izjavio je premijer Kosova Isa Mustafa.
On je istakao da će dijalog biti nastavljen i da se dijalog ne dovodi u pitanje, ali tvrdi da je za  Kosovo ponašanje Srbije neprihvatljivo.
"Nama je u interesu da se dijalog nastavi zato što imamo neke probleme koje treba riješiti putem dijaloga. Međutim, Srbija dijalog zloupotrebljava i iskorištava dijalog, kako bi putem njega radila protiv Kosova. Ona je pokušala da uvjeri i neke druge zemlje da glasaju protiv našeg članstva u UNESCO-u, pozivajući se na to da ćemo mi nastaviti da dijalogom rješavamo problem. Pitanje UNESCO-a nije pitanje dijaloga, jer mi ne moramo da dobijemo dozvolu Srbije da li ćemo da se učlanimo u UNESCO”, kazao je Mustafa u intervjuu za Anadoliju.
Kosovski premijer naglašava da Srbija u UNESCO-u ima jedan glas kao i sve druge zemlje, ali da je uspjela da mobilizuje određen broj zemalja uz punu podršku Rusije i još nekih drugih da Kosovo ne dobije dvotrećinsku većinu glasova.

Ponašanje Srbije

Kako je rekao, Kosovo je postiglo jako dobar rezultat dobivši 92 glasa i to demokratskih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i drugima.
"Mi ćemo uputiti primjedbe zato što je neprihvatljivo ovakvo ponašanje Srbije i iskorištavanje dijaloga kao sredstva, kao instrumenta, da nas ometa da idemo putem integracija i u Evropsku uniju i u druge svjetske organizacije”, istakao je Mustafa.
U vezi gotovo dvomjesečne blokade rada Skupštine jer dio opozicije traži da se povuku sporazumi o zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koje smatraju štetnim po Kosovo, Mustafa kaže da manjina od 31 zastupnika nema pravo da ometa rad većine - 85 zastupnika iz vladajuće koalicije i četiri nezavisna zastupnika.
Također, on navodi da se sporazumi ne mogu povući i da će o zajednici srpskih opština mišljenje dati Ustavni sud, dok je drugi o demarkaciji granice otvoren za građane, jer još nije ratifikovan i može se korigovati ukoliko neko ponudi argumente.
“Ni jedan, ni drugi ne mogu se povući, zato što je jedan ratifikovan dvotrećinskom većinom glasova poslanika i taj sporazum je dogovoren sa Srbijom uz posredovanje Brisela i određuje samo principe, ali ono što smo ostavili kao otvorena vrata je da Ustavni sud da svoje mišljenje, koje će biti zadnja riječ da li je sporazum u saglasnosti sa Ustavom ili ne”, kazao je Mustafa.
Opozicija, ističe on, nema prava da na nasilan način ometa rad Skupštine, a ukoliko sud konstatuje da je zajednica u skladu sa Ustavom oni će nastaviti sa izradom njenog statuta, koji se ponovo šalje Ustavnom sudu.
“Ukoliko sud kaže da nije u skladu s Ustavom, onda ga nećemo primijeniti ili će se pregovarati ili te tačke za koje sud utvrdi da nisu u skladu neće biti primijenjene, jer nećemo primijeniti ništa što nije u skladu sa Ustavom”, kazao je premijer Kosova.
On je istakao da aktuelna politička situacija ne može odvesti Kosovo na vanredne izbore, zato što u Skupštini postoji više od dvotrećinske većine, da nema nikakvog razloga za izbore i da oni nisu rješenje, jer bi se isti problemi produžili dalje.
Komentarišući dešavanja u Kumanovu i pokušaje nekih krugova u Makedoniji da se Kosovo, nakon tog oružanog sukoba u kome su većinski učestvovali kosovski državljani, etiketira kao “izvoznik terorizma”, Mustafa je kazao da se Kosovo maksimalno trudi da sarađuje sa svim susjedima i sa Makedonijom i sa Srbijom, iako sa njom ima takve odnose,  i sa Albanijom i sa Crnom Gorom, zato što borba protiv terorizma nije borba koju vodi samo jedna zemlja, nego traži i regionalnu i evropsku i svjetsku koaliciju.
“Nama je žao zbog onog što se desilo u Kumanovu, jer su tamo izgubljeni ljudski životi, uništena imovina i naravno da niko to ne bi želio. Mogu reći da to nije uticalo na odnose Kosova i Makedonije i mi smo nastavili da imamo dobre odnose sa makedonskom vladom, naravno, poštujući na recipročan način jedni, druge”, naglasio je Mustafa.
Bosna i Hercegovina, pored Srbije, jedina je zemlja u regionu koja nije priznala Kosovo i na snazi je vizni režim između dvije zemlje.

Vizni režim

Mustafa kaže da, nažalost, ne vidi neku mogućnost da se dese brze promjene.
“Bilo bi potpuno normalno da nije tako i da bude promjena, ali nažalost, ne vidim neku mogućnost da se dese brze promjene, jer je uticaj Srbije putem Republike Srpske i drugih kanala veoma veliki”, kazao je Isa Mustafa.
Mustafa je naglasio da su Kosovari sa Bošnjacima uvijek imali dobre odnose i da je totalno besmisleno što se sada primjenjuje vizni režim kojim se ometa i privredna i kulturna saradnja i kretanje ljudi.
“Mi, ipak, očekujemo da Vlada BiH promjeni relacije i odnose u tom pravcu”, poručio je premijer Kosova.
Kada je riječ o odnosima sa Turskom, kosovski premijer ističe da je saradnja dvije zemlje na visokom nivou, posebno u oblasti ekonomije.
On napominje da su turske investiticje na Kosovu velike i da je Turska učestvovala u privatizaciji preduzeća i koncesualnim procedurama.
“Drže aerodrom i neke firme koje se bave distribucijom električne energije. Bilo je dosta prisustva i turskih firmi iz građevinske industrije u našoj zemlji. Mi smo zaintresovani da to razvijamo”, kazao je Mustafa.
Takođe, kosovski premijer kaže da postoji dobra saradnja na polju kulture između Kosova i Turske, zbog prisustva turske zajednice na Kosovu, te da je saradnja dvije zemlje rezultirala i bratimljenjem nekoliko kosovskih i turskih opština.