Broj za poziv je 0800 11 333

Misija OSCE-a na Kosovu je od danas započela kampanju jačanja informisanosti kojom poziva novinare da prijave slučajeve zastrašivanja, prijetnji ili ucjena koristeći novu liniju za pomoć koju je otvorilo Udruženje novinara Kosova.

Broj besplatne linije za prijavljivanje prijetnji novinarima je 0800 11 333.

Kampanja će trajati mjesec dana, a uključuje bilborde na albanskom, srpskom i turskom jeziku koji će biti postavljeni širom Kosova, sopšteno je iz centrale misije na Kosovu.

Cilj kampanje je da informiše novinarsku zajednicu o ovoj liniji za pomoć i upotrebi prikupljenih informacija, kako bi se pomoglo organima za sprovođenje zakona da preduzmu neophodne radnje.

"Protekle godine su bile prilično teške za novinare na Kosovu. Tokom 2014. godine, najmanje 27 novinara je zastrašivano, upućivane su im prijetnje, bili su napadnuti ili se prema njima loše postupalo", istakao je ambasador Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OSCE-a na Kosovu.

"Sličan trend prisutan je i u ovoj godini i već su registrovana 22 slučaja. Upravo zbog toga, podržali smo Udruženje novinara Kosova da otvori besplatnu liniju za pomoć preko Telekoma Kosova, a koju će koristiti novinari da prijave napada na njih na direktan i povjerljiv način", rekao je Jean-Claude Schlumberger.

"Novinari treba slobodno da izvještavaju o osjetljivim pitanjima od javnog interesa. Neuspjeh da se istraže napadi na njih ohrabruju počinioce da nastave sa takvim djelima i potisnu dobro novinarstvo", dodao je on.

Zekirja Shabani, predsjednik Udruženja novinara Kosova istakao je da osiguravanje bezbjednosti novinara zahtjeva podršku i pomoć svih.

"Zato smo otvorili ovu liniju za pomoć, dostupnu 24 časa, sedam dana nedjeljno, gdje će novinari moći da podnesu svoje žalbe, zabrinutosti ili prijetnje. Linija za pomoć će nam takođe koristiti kako bismo napravili skup podataka o slučajevima koji uključuju novinare, a koji će biti korišćeni kako bi se novinari bolje zaštitili i pokušali da okončamo nekažnjivost počinilaca", rekao je Shabani.