Bez dodatnih dažbina

Od iduće srijede bez dodatnih taksi za vozila sa kosovskim registarskim tablicama. Štetu na području Srbije nadoknađuje osiguravač sa Kosova.

Vlasnici vozila sa kosovskim tablicama od 12. avgusta neće morati da plaćaju dažbine za osiguranje, prilikom prelaska na teritoriju Srbije. Njihova polisa osiguranja od auto-odgovornosti, koja se kupuje prilikom svake registracije vozila, važiće i na teritoriji Srbije.
To, praktično, znači da će svaku štetu u saobraćaju, koju u Srbiji pričini vozilo sa Kosova oštećenima isplatiti tamošnja osiguravajuća kuća. Isto važi i za građane koji sa teritorije Srbije automobilom putuju na Kosovo - svaku štetu koju izazovu namiriće ovdašnji osiguravači.
"Memorandum o razumevanju koji je potpisan sa predstavnicima Kosovskog biroa osiguranja, podrazumeva da je krajnji platilac štete izazvane upotrebom motornog vozila osiguravajuće društvo koje je za to vozilo izdalo polisu osiguranja od auto-odgovornosti", rečeno je "Novostima" u Udruženju osiguravača Srbije.
U tom smislu, štetu izazvanu vozilom sa Kosova na području Srbije nadoknađuje osiguravač tog vozila sa Kosova.
"Važi i obrnuto, štetu koju prouzrokuje vozilo iz Srbije na području Kosova, nadoknađuje osiguravajuće društvo iz Srbije koje je osiguralo predmetno vozilo", objašnjavaju u Udruženju.
Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova kaže za "Novosti" da je dosadašnji sporazum koji se ticao naplate osiguranja na prelazima, osim u finansijskom, putnike opterećivao i u proceduralnom smislu.
"Uveren sam da će posle nedavnog odlaganja, ovaj sporazum sada početi da se primenjuje, ali očekujemo da Kancelarija EU da tačno tumačenje na koji način će se sporazum implementirati",ističe ministar Dalibor Jevtić i naglašava da će primjena pomenutog sporazuma značiti ne samo žiteljima Kosova već i raseljenim licima koja dolaze da posjete svoje domove, ali i rodbinu koja živi na Kosovu.