Izazivanje ljudskih žrtava i materijalne štete

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu pri Osnovnom sudu u Prištini, protiv optuženog Slobodana Gavrića za krivično djelo pripreme terorizma. Prema navodima optužnice optuženi je s ciljem da ozbiljno zastraši stanovništvo i destabilizuje i uništi najvažnije političke, ustavne, ekonomske i socijalne institucije Kosova, pripremio izvršenje krivičnog djela terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

"Optuženi S.G. se tokom decembra 2014. u Beogradu snabdjeo sa 25 eksplozivnih naprava, ukupne težine 12.219 kilograma, koje sadrže snažan eksploziv 'Pentaerythritol Tetranitrate' (PETN), kombinovan sa fragmentima metala, zavrtnja i eksera, koji služe za povećanje uništavačke moći i izazivanja što više ljudskih žrtava i materijalne štete, koje je onda sa svojim automobilom 25. decembra 2014. prevezao od Beograda do Prištine, gdje je u naselju Arberia zaustavljen od strane policije i nakon izvršene kontrole u prtljažniku njegovog automobila pronađen je eksploziv", piše u saopštenju iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Time je, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva, optuženi Gavrić izvršio krivično djelo “pripreme terorističkih djela ili krivičnih djela protiv ustavnog i bezbjednosnog poretka Kosova. Ekspertizu eksploziva je izvršio Federalni istražni biro (FBI) i Kosovska agencija za forenziku.

Specijalno tužilaštvo je zbog podignute optužnice zatražilo od suda da optuženom produži mjere pritvora, kao i da se nakon sudskog razmatranja proglasi krivim i kazni prema zakonu.