Nacionalna strategija razvoja

Vlada Kosova izradila je nacionalnu strategiju razvoja za period od 2016. do 2021. godine. Strategija se odnosi na ekonomski razvoj i ojačavanje privatnog sektora.

Na otvaranju sastanka premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da je  nacionalna strategija za razvoj,  predviđena za period od  2016. do 2021. godine, veoma važna za razvoj kosovske ekonomije, istakavši da ne želi da ovaj dokument ostane samo slovo na papiru, već da mora biti realizovan u narednom periodu.

"Odlučni  smo da središte i predmet ove strategije bude  ekonomski rast zemlje, što će omogućiti veću zaposlenost i veću konkurenciju u regionalnim i međunarodnim tržištima. Trebalo bi da doprinese bržoj integraciji Kosova u Evropsku uniju i poboljšanju životnog standarda. Nacionalna strategija razvoja predstavlja sveobuhvatan pristup u kontekstu rješavanja kritičnih razvojnih izazova Kosova. Ova strategija je planski dokument, koji će sadržati niz prioriteta u narednih 5 godina odnosno od 2016. do 2021", zaključio je Mustafa.
 
Premijer Mustafa  ističe da će Vlada Kosova biti usredsređena na projekte i strateške investicije.
 
"Ekonomski rast će se u narednom periodu postići kroz jasne i objektivne prioritete, ili drugim riječima fokus će biti na projektima i strateškim investicijama, čime će se povećati  učešće na stranim tržištima", dodao je on.
 
Ministar za ekonomski razvoj  Blerim Stavileci izjavio  je da  je Vlada Kosova i ranije imala slične strategije.
 
"Mi imamo jedan dio  strateskih dokumenata sa  srednjoročnim, kratkoročnim i dugoročnim  planovima, koji reflektuju sektorsku  politiku. Neophodno je da te planove što bolje povežemo sa ovom strategijom, kako se ne bi desilo ono što se događalo, da naši napori ne budu koordinisani sa strategijama", poručuje Staviljeci.
 
Ovo je inače bio prvi sastanak premijera i članova radne grupe povodom sprovođenja nacionalne strategije razvoja Kosova.