U izjavi za

Osnivanje Specijalnog suda se očekuje da će biti jedan od zadataka i međunarodna obaveza koje je Kosovo preuzelo odmah nakon formiranja novih institucija.

Iako prošle nedjelje Skupština Kosova nije usvojila izmjene u amandmanu 24, Vlada Kosova je najavila ponovno reprocesuiranje Skupštini ovog amandmana koji odvodi u potrebne ustavne promjene za uspostavljanje Specijalnog suda.
Istaknuti historičar, Jusuf Buxhovi je u izjavi za "Indeksonline" rekao da izazov sa Specijalnim sudom s kojim se danas suočavamo, iako bi se morao tretirati kao pravno pitanje koje ima veze sa prirodnim čišćenjem navodnih zločina, koji su neminovni u svakom ratu, i kojim bi se zaštitili prave vrijednosti i krv koja je prolivena za slobodu, postalo je političko pitanje, i još više od toga, što želimo ili ne želimo da prihvatimo, nad njim je izgrađena sintagma 'ZA' ili "PROTIV" Zapada, što nužno utiče na geopolitička i geostrateška pitanja na kojima stoji država Kosovo kao zapadni projekat u koji je uloženo mnogo.
"I, kako bi se otežao ovaj donekle nezaustavljiv razvoj, ovo suočavanje sa pravdom čak i za 'patriotske zločine' stvara neke pretpostavke da se naše društvo oslobodi kriminalnih grupa i njihovih feuda, koji su stavili u potpunosti nadzor nad pravosudnim sistemom (sudstvo, tužilaštvo, ne isključujući i policiju), odnosno spram takvih, izmišljaju se slogani 'zaštite', ali i 'spašavanja' Kosova od 'međunarodne intervencije'!", rekao je Buxhovi.
Buxhovi je kasnije istakao da u ovom slučaju se poziva u pomoć iritirajući patriotizam primitivnih, koji je, nažalost, postao "vrijednost nove političke klase" koja izjeda državu.
On je dodao da je žalosno da ovaj "patriotski" arsenal dolazi sa govornice Skupštine i od onih koji su glavni krivci i odgovorni zašto je Kosovo danas u ovako kritičnom stanju, koje se samo može još više pogoršati, da takvim arogantnim ponašanjem natjeramo naše prijatelje (SAD, NATO i EU), koji su nam pomogli da se oslobodimo, da odustanu od nas!
Historičar Jusuf Buxhovi je također podvukao da Specijalni sud ne bi trebalo da ima svoje sjedište u Prištini, baš onako kako i opozicione stranke traže. On je naglasio da ako smo već došli do ove situacije, koja konstantno uništava našu budućnost, ne možemo se osloboditi od zla a da nas ne uguši, bez pomoći i iskrene podrške međunarodne zajednice (SAD i Zapad).
"Iako neki međunarodni mehanizmi (UNMIK, KFOR i djelimično EULEX) ne mogu biti oslobođeni odgovornosti za neuspjeh pravosuđa, kao i faktorizaciju 'ratnog krila' za određene potrebe, ponovo, dekontaminacija politike od mreže njene kriminalne strukture (onog političkog paramilitarizima iz redova takozvanih ratnih veterana i sličnih udruženja), zahtijeva radikalnu međunarodnu intervenciju!
Stoga, oni koji su nam jučer pomogli da se oslobodimo srpske okupacije, danas bi trebalo da nam pomognu da se oslobodimo 'naših oslobodioca' i njihovih zala!", rekao je Buxhovi, za "Indeksonline".
Buxhovi je dalje govorio i o pozitivnim i negativnim stranama koje Kosovo može naslijediti osnivanjem Specijalnog suda.
"Pozitivna strana, ako se može reći ironično, je da smo dotakli dno, nešto što nas može izbaviti od iluzija i ideala da su samo loše stvari "drugi" loše, a "naše" su "dobre" i čak se mogu izdržati!, a što se tiče pravosuđa ono nema "negativnu stranu". Samo oni koji su oskrnavljene savjesti, mogu se bojati!", rekao je Buxhovi.
Ideja za osnivanje Specijalnog suda, u početku je predstavljena da ima osnove u istragama pokrenutim od strane Vijeća Europe, koje su kao bazu imale navodne sumnje Švicarca Dicka Martyja o trgovini organima Srba od strane pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.