Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ugrožen

Prije neki dan je američki ambasador Suda za ratne zločine, Stephen Rapp upozorio da je uspostavljanje suda ključni uslov za dalji napredak Kosova. Rapp je u razgovoru za "Glas Amerike" na albanskom, takođe, rekao da međunarodna zajednica uvijek reaguje na zločine koji su vršeni na organizovani način.

On je rekao da Evropska unija neće odobriti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, koji predstavlja vrata za Kosovo u procesu pristupanja Uniji.

Američki ambasador Suda za ratne zločine, Stephen Rapp koji je prošle sedmice i boravio na Kosovu, u pokušajima da ubjedi kosovske vlasti da daju glas Specijalnom sudu, u intervjuu za "Glas Amerike" na albanskom rekao da Kosovu neće biti odobren Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko ne izglasa Sud.

"Znam da u kontekstu Europske unije, ukoliko se ne realizuje odobrenje suda, doći će do posljedica o daljim koracima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Američki ambasador je posebno istakao da bi preduzimanje te mjere Kosovu više otvorilo vrata međunarodne zajednice.

"Preduzimanje takvog bitnog koraka pomoglo bi u daljem nastojanju Sjedinjenih Država na uključivanju Kosova u međunarodne organizacije i institucije. Ne vidim nijedan razlog za odustajanje od takvog koraka od strane Prištine. Poznato je da Evropska unija to traži, da bi dijalog sa drugim zemljama u svijetu bio olakašan. I pritisak na Srbiju da postupi kako treba bio bi povećan. Ali, ako Kosovo odluči drugačije, sud će uspostaviti Ujedinjene nacije, što ne isključuje ni mogućnost da pojedinci pokušaju da ga upotrebe u propagandne svrhe i late se posla podrivanja budućnosti Kosova."

Ambasador Raap je dodao da bi kosovski sud za ratne zločine uklonio mogućnost bilo čijeg političkog uticaja, dok bi SAD učinile sve da pomognu Prištini da sud i njegovi članovi funkcionišu po najvišim standardima zasnovanim na zakonu i objektivnim činjenicama.