Realnost na Kosovu

Nije ništa novo ili iznenađujuće, da na ulicama Kosova se vide starije osobe, djeca različite dobi koji sakupljaju gvožđe, plastiku, limenke... koje onda prodaju za nekoliko centi, kako bi mogli nešto prezalogajiti...

Ali obično, takav "posao" vidimo da rade muškarci, prenosi portal "zëri.info".

Na ulicama Prištine, jučer je ekipa lista "Zëri" susrela jednu nenu, stariju ženu, sa kolicima, koje je jedva gurala od umora.



Koračala je malo, a onda gdje je vidjela hladovinu, stala je da se odmori, kako bi mogla nakon nekoliko minuta da nastavi hodati ulicama Prištine, u potrazi za gvožđem, kojim sebe prehranjuje, a ponekad kupuje neke lijekove, jer boluje od visokog krvnog pritiska.

"Živim od sakupljanja gvožđa na ulicama, a zatim ga prodajem za nekoliko eura", rekla je ova nena, koja nije željela reći svoje ime, piše dalje "zëri.info".



Kaže da prima penziju, ali joj ona nije dovoljna ni za prehranu, a kamoli za lijekove. Stoga je izabrala ovaj "Posao".

Umorna, bolesna, jedva hoda, ova nena, žena, ne govori da li ima porodicu ili sa kim živi.

Jedva je govorila, zbog umora i jarkog sunca koje joj smeta, ali i visokog krvnog pritiska.

"Ne mogu više govoriti jer mi smeta sunce, pritisak", nastavlja ona, i nastavlja da hoda polako gurajući kolica prepuna gvožđa, i neke druge stvari, koje se nisu dobro vidjele.



Dok država se o ovome nimalo ne brine, ova nena, žena, umjesto da pruža ruku radi milostinje i prosi, izabrala je da sakuplja gvože na ulicama, kontejnerima sa smećem... koje kasnije prodaje, za nekoliko eura, pa onda sve nanovo.