Delegacija DSV-a u posjeti Veseliju

Predsjednik Demokratske stranke Vatan (DSV) Usmen Baldži sa svojim saradnicima posjetio je predsjednika Skupštine Kosova, Kadri Veselija.

"U veoma otvorenom i prijateljskom razgovoru sa predsjednikom Skupštine smo govorili o mnogim problemima i zatražili podršku u rješavanju mnogih pitanja koja su važna za našu zajednicu koja živi na Kosovu, sa posebnim fokusom na opštinu Dragaš", kazao je je Usmen Baldži za portal Gorapress.
On je naveo da su zahtjevi u skladu sa programskim prioritetima i ciljevima stranke. 
"Tražili smo da se pitanje decentralizacije ne odlaže te pokrene i inicira od najviše zakonodavne ustanove, kakao je to i precizirano Ahtisrijevim dokumentom i Ustavom Kosova, za sve sredine na Kosovu u kojima žive Bošnjaci i Gorani", istakao je Baldži i dodao da su zatražili i podršku u proporcionalnom zapošljavanju na svim nivoima, kako je rekao, shodno Ustavu Kosova. 
Iznijeti su i prolemi u obrazovanju, zdravstvu, zastupanju zajednice na lokalnom nivou, gdje je naglašen problem oko izbora potpedsjednika za zajednice u sredinama Dragaš, Peć i Istok, te problem otvaranju opštine Dragaš prema Makedoni i Albaniji.
"Ovih dana očekujem poziv od premijera Kosova i drugih najviših predstavnika institucija vlasti na Kosovu, te predstavnika stranih ambasada, predstavnika Evropske unije, kojima smo uputili pozive za sastanak, kako bismo ih bliže upoznali sa problemima naše zajednice. Tražićemo pomoć u rješavanju nagomilanih problema koji su veoma bitni za potpunu integraciju naše zajednice u kosovsko društvo", istakao je predsjednik DSV, Usmen Baldži.