Narkomanija na Kosovu

Konzumiranje opojnih droga, u rasponu od marihuane do heroina, se povećava na Kosovu, gdje uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, mladi ljudi pronalaže rješenja da ih kupe.

Službeni podaci, koje je osigurao i objavio "KosovaLive" upozoravaju na postojeće stanje, jer se broju korisnika droga svakog dana uključuju sve više djeca manjih dobi, od 12 godina pa nadalje. Oni počinju da koriste marihuanu, koja je u njihovom žargonu poznata kao "trava", jer je to najjeftinija droga i najkorišćenija na Kosovu.

Jedna od žrtava ove negativne pojave, sada 24-godišnjak, N.N. govorio je za "KosovaLive" kako je ušao u svijet konzumiranja opojnih droga još prije osam godina, zajedno sa svojim bratom, kao i o brojnim gorkim uspomenama iz vremena kada je konzumirao drogu.

"Sve je počelo kada sam imao 16 godina i bio sam u desetom razredu, a moj brat je bio dvije godine stariji od mene, u dvanaestom razredu. Travu sam po prvi put probao sa njegovim društvom, kojeg su činila pet dječaka, koji su drogu konzumirali odavno, a među njima i moj brat", govori on.

Sagovornik "KosovaLive" ukazuje na to da je počeo s marihuanom, zatim je završio na heroinu i kokainu, bez obzira što je zbog droge prije nekoliko mjeseci umro njegov brat, s kojime je pošao na "put smrti".

"Nakon sedam godina konzumiranja, moj brat je postao jako bolestan i doktori su nam rekli da ga pošaljemo na liječenje u inostranstvu, jer na Kosovu sada ništa ne mogu učiniti u vezi toga. Poslali smo ga na zapadu i izgledalo je kao da se oporavio. Međutim, nakon nekoliko mjeseci od povratka, on je ponovo počeo da koristi drogu i predoziranje je bilo ono što ga je ubilo", otkriva on.

Uprkos tome što je "prah" uzeo život njegovog brata, on je i dalje nastavio sa konzumiranjem, čak i prešavši na teže doze.

"I dalje sam nastavio da konzumiram, čak i više zbog žalom za bratom. Kako bi osiguralo drogu, u stanju sam i da kradem", zaključuje on.

Brikena Krasniqi, psiholog u Rehabilitacionom centru od droge "Labyrinth" za "KosovaLive" govor šta mlade ljude podstiče da koriste drogu. Ona je rekla da najčešći uzroci za korištenje droge je lak pristup drogi, pritisak vršnjaka, novi stilovi života, radoznalost, želja za zabavom, samoliječenje uklanjanjem različitih fizičkih i psihičkih bolova, kao i trajni nedostatak roditeljskog staranja i odgovarajućih preventivnih programa.

"Fenomen upotrebe droga je mnogo rasprostranjen na Kosovu. Čak i zemlje u regiji imaju znatno velik problem sa upotrebom droga. Ukoliko sada počnu sa implementacijom programa prevencije i podizanja svijesti, onda će se efekti tih programa vidjeti nakon 10 ili više godina", rekla je ona.

Prema njenim riječima, korak u prevenciji narkomanije, bio bi višedimenzionalni pristup problemu, što, kako ona kaže, znači multisektoralni pristup, uključujući i roditelje.

Krasniqi je rekla da Kosovo ima Strategiju i akcioni plan da odovori na probleme droga i za sada je potrebna realizacija ovog plana akcije.

"Redovno korištenje raznih droga ima nekoliko posljedica. Efekti i posljedice ovise o vrsti droge koja se koristi i količine konzumiranja. Prvi efekti korištenja opojnih tvari su u mozgu i širom cijelog nervnog sistema. Oni uzrokuju disbalans funkcionisanja mozga. Na ovaj način, neprekidno korištenje uklanja osobu iz svakodnevnog života i društvenih aktivnosti", kaže ona i dodaje da je pojava mentalnih poremećaja jedna od posljedica.

Kako je i ranije izvijestio "KosovaLive", prosječna starost korisnika droga, prema podacima Rehabilitacionog centra "Labyrinth", je 27 godina, dok je najnovija ekstremna dob korištenja - 12 godina. Što se tiče pola, kod muškaraca je zabilježen veliki broj korisnika u odnosu na žene.

Prema podacima Policije Kosova, dok je u 2004. godini, bilo registrovano 213 slučajeva, 2014. ta brojka je dostigla do 640, ili tri puta više. Inače, u periodu od 2004. do 2014. godine, Policija Kosova je zabilježila 3.910 slučajeva korisnika opojnih droga.

Što se tiče broja osumnjičenih, u 2004. godini, Policija Kosova je objavila za 260 osoba, a ova brojka je u 2014. dostigla 871. Ukupno za ovih deset godina, policija je obajvila spisak 5.868 sumnjivih osoba.