Uhapšeni albanski maloljetnici

Uhapšeni maloljetnici albanske nacionalnosti planirali su da sa srednjevekovne tvrđave na Malom Zvečanu uklone srpsku zastavu i postave albansku, piše kosovski portal Veriu.info, prenoseći pisanje list "Zëri". Kod ovih mladića pronađena je zastava "Velike Albanije".

U članku pod nazivom "Sukob između albanskih i srpskih odbornika" u kojem se izvještava o reagovanju albanskih odbornika na tvrdnju odbornika GI SDP Milana Kosovca tokom sjednice SO sjeverna Mitrovica u četvrtak da "Albanci šalju djecu na sjever kako bi destabilizovali situaciju", a da je kod uhapšenih maloljetnika pronađeno vatreno i hladno oružje, srpske i albanske zastave, navodi se:

"Sa druge strane, mladići koji su uhapšeni tvrde da su u sjevernu Mitrovicu došli sa ciljem da uklone srpsku zastavu sa tvrđave u sjevernoj Mitrovici, a da na njeno mjesto postave albansku zastavu.“

Tri maloljetnika sa juga uhapšena su u srijedu kasno popodne u centru sjeverne Mitrovice i kod njih je policija pronašla pištolj, dva noža i zastavu "Velike Albanije".

Komandir Policije Kosova za sjever Kosova, Nenad Đurić, potvrdio je u međuvremenu za portal "KoSSev.info" da su sva trojica uhapšenih učestvovala u prethodnom napadu na sedamnaestogodišnjeg Nikolu Saveljića  i da je među njima i direktan izvršilac napada.

Sredinom oktobra prošle godine, nepoznata lica uklonila su srpsku zastavu sa srednjevjekovne zvečanske tvrđave, koja se godinama postavlja na najvišem vrhu sjeverne Mitrovice i Zvečana, zapalile objekat - mobilni kontejner Inicijativnog odbora za izgradnju crkve Sv. Trojice na Malom Zvečanu, a narednog dana zapaljena je i srpska zastava istaknuta na prostorijama Službe platnog prometa Srbije. Počinioci tada nisu pronađeni.