Odlaže se zajednička sjednica dveju vlada?

Dnevna štampa ocjenjuje danas da su oružani sukobi u Kumanovu narušili bilateralne odnose Kosova i Makedonije, te da će jedna od posljedica biti odlaganje zajedničke sjednice dveju vlada.

Kosovske vlasti kažu da nemaju zvaničnih informacija o incidentu u Kumanovu, a štampa prenosi da je preko 20 žitelja Kosova osumnjičeno da je učestvovalo u borbama u Kumanovu.
Izvješteno je da su Xhafer Zumberi i Mirsad Ndrecaj iz Đakovice ubijeni u incidentu u Kumanovu, ali članovi njihovih porodica kažu da nisu obavješteni o tome, ali su potvrdili da su njihovi rođacii umiješani u taj slučaj.
Sud u Skoplju je za 28 uhapšenih od kojih je 16 sa Kosova, odredio po 30 dana pritvora. Kosovske vlasti zvanično kažu da nisu dobile nikakvu potvrdu o ubijenima i uhapšenima, prenosi “Koha ditore”.
List dodaje da je oružani obračun u Kumanovu ostavio posljedice po bilateralne odnose Prištine i Skoplja.
Zajednički sastanak Vlade Kosova i Makedonije koji je planiran za maj mjesec, biće odložen za neki "povoljniji trenutak", rekao je jedan izvor lista.
Razlog je učešće i žitelja Kosova u oružanom sukobu.
Pravosudni i bezbjednosni mehanizmi Kosova su tražili od makedonskih organa detalje u vezi incidenta koji se desio za vikend, ali je izostala povratna informacija. Makedonija nije obavjestila ni o ubijenima, ranjenim ili uhapšenim žiteljima  Kosova.
List “Zëri”, baveći se sukobima u Kumanovu, piše da su u "Naselju heroja" u Kumanovu stanovnici tek u ponedjeljak uspjeli da se vrate, kako bi vidjeli šta se desilo sa njihovom imovinom.
Tamo ih je sa suzama u očima zatekao lider SDSM-a Zoran Zaev koji je dočekan kao heroj na žarištu sukoba, dok ni jedan albanski političar nije viđen u Kumanovu.
Stanovnici ovog grada krive Vladu Nikole Gruevskog da sa koalicionim partnerom – Ali Ahmetijem, teroriše civile.