Ukazati na zloupotrebu vlasti i kršenje osnovnih prava

Evropska unija raspisala je konkurs za najbolje priče u istraživačkom novinarstvu na Kosovu.

Na ovaj konkurs mogu se prijaviti novinari sa istraživačkim pričama koje su objavljene ili emitovane u 2014. godini na bilo kom mediju na Kosovu. 
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da se sloboda medija i njihov integritet smatraju jednim od  najvаžnijih vrijednosti Evropske unije i zato je potrebno podržati istraživačko novinarstvo i izvještavanje. 
“Bez obzira na to koliko su teška pitanja koja postavljate i nezavisno od toga što ponekad napravite priču koja može da iskomplikuje naš život i posao, Evropska unija će se uvijek boriti za vaše pravo da izvještavate”. 
“Kosovo ima hrabre i uporne novinare i postignut je veliki napredak u izvještavanju, ali i dalje postoje problemi. Javni servis nema održive i dugoročne finansije koje će garantovati uređivačku nezavisnost, a zbog čega ima i unutrašnjih podjela. I dalje postoje česte prijetnje novinarima, a tu je i problem digitalizacije koja kasni”, rekao je Žbogar.
Projektom upravlja Mirovni institut iz Ljubljane uz partnerstvo Kosovskog savjeta za štampu. Nagradni fond za novinare na Kosovu iznosi 10.000 eura i biće nagrađene do tri najbolje priče, ističe izvršni direktor Savjeta za štampu Kosova Nehat Islami.
“Novinari znaju da je istraživačko novinarstvo vrhunac novinarstva. Ne samo što iziskuje težak rad, već i posebne uslove, a najviše hrabrost novinara. Morate imati vremena, finansijskih sredstava, razumijevanje redakcije koja će dozvoliti novinaru da nekoj priči posveti i nekoliko mjeseci svog rada“, zaključio je Islami.
Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj promovisanje dostignuća istraživačkih novinara, kao i unapređenje kvaliteta istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turske. Projekat će trajati tri godine.