Vlada zanemarila lobiranje

Uprkos brojnim putovanjima u inozemstvo zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Hashima Thaçija, Kosovo nije priznala nijedna nova država u posljednja tri mjeseca od kad je nova vlada stupila na dužnost.

Iako vladini dužnosnici ističu da broj se priznanja ne može odvijati dinamikom prethodnih godina, opozicione stranke i predstavnici cilvilnog društva kažu da je nova vlada zanemarila lobiranje. Opozicija također kritikuje vladu Kosova na narušen ugled zemlje na međunarodnoj sceni, što je, po njima, rezultiralo malim brojem novih priznanja.
Predsjednik Nacionalnog vijeća "Inicijativa za Kosovo" Jakup Krasniqi u izjavi za "Zëri" ističe da postoji nekoliko razloga zašto nema novih priznanja.
"Predugo nije bilo jasne diplomatske adrese, zatim nesprovođenje zakona, kriminal i korupcija narušili su ugled državi", rekao je Krasniqi. 
Nepriznavanje od preostalih članica EU, prema njegovim riječima, ima svoj uticaj u ovom procesu, kao i "optužbe o navodnim ratnim zločinima", kako je rekao, takođe će imati uticaja.