Kritike zbog ZSO

Političari i analitičari u Prištini smatraju da zajednička sjednica svih srpskih opština na Kosovu predstavlja kršenje Briselskog sporazuma.

Oni ocjenjuju da je to pokušaj Beograda da se opravda za kašnjenje u njegovom sprovođenju.
Zajednička sjednica svih srpskih opština na Kosovu biće održana u srijedu iduće nedjelje, najavio je prije dva dana direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, ističući da će sve srpske opštine djelovati potpuno jedinstveno.
Kosovska ministarka za dijalog i glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocjenila je ovu najavu Đurića kao pokušaj Beograda da "ostavi u sjenci" kašnjenje Beograda u sprovođenju Briselskog sporazuma. 
"Mislim da se ove izjave daju da bi Beograd izbjegao obaveze u sprovođenju sporazuma. S obizrom da Srbija puno kasni u nekoliko značajnih sporazuma, onda putem ovih javnih izjava pokušava da baci u sjenku njene neuspjehe u sprovođenju sporazuma", rekla je Tahiri za dnevnik "Zëri". 
Ona je navela da najava zajedničke sjednice predstavlja još jedno kršenje Briselskog sporazuma i dodala da je o svemu obavještena EU. 
Tahiri je ocjenila da "Srbija sama sebi blokira put za učlanjenje u EU upravo nesprovođenjem tih sporazuma". 
Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Tahiri je rekla da će se to desiti samo nakon sprovođenja Briselskog sporazuma gdje je uključen i sporazum o pravosuđu, otklanjanje "Civilne zaštite" i druga pitanja. 
S druge strane poslanik Samoopredjeljenja Ilir Deda je rekao za "Zëri" da je "Beograd ovog puta jasno rekao da želi da stvara realnost na terenu, koju će potom da formalizuje po njima". 
"To naravno da se tiče neformalnog formiranja, znači ZSO sa srspkom većinom. Beograd želi da se ponaša kao da ZSO postoji i da uslovljava Kosovo priznavanjem statuta ZSO kao što je Beograd kreirao", rekao je Deda. 
Analitičar Imer Muskolaj je rekao za "Zëri" da izjava Đurića predstavlja pritisak na kosovske institucije da se što prije formira ZSO, dodavši da se i povratak liste Srpska u kosovske institucije "uslovljava formiranjem ZSO". 
Politički analitičar Fatmir Sheholli rekao je TV Klan Kosova da se "nijedna aktivnost direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića ne radi bez odobrenja Vlade Kosova i međunarodnih faktora na Kosovu". 
"Sastanak Đurića sa 10 gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu neće biti ni prvi ni posljednji. ZSO je plod Briselskog sporazuma gdje je uključena i vlada Kosova... Beograd treba da zna da će se ZSO formirati u trenutku kada se o tome postigne dogovor u Briselu", rekao je Sheholli.