Ni poslije četiri i po mjeseca

Na Kosovu i dalje traje začarani krug političke krize. Četiri i po mjeseca od parlamentarnih izbora, rješenje krize se ne nazire. Formiranje nove vlade čeka najpre okončanje konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, a na kojoj je izgleda nemoguće da se izglasa prvi čovjek ove institucije. Poziv za što hitnije uspostavljanje institucija u ponedjeljak je uputila i američka ambasadorka, Tracey Ann Jacobson.

Lideri opozicionog bloka na Kosovu, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova pozvali su u ponedjeljak predsjednicu Kosova Atifetu Jahjaga da insistira kod predsjedavajuće konstitutivne sjednice, najstarije poslanice iz redova Demokratske partije Kosova, Flore Brovina, da sazove sjednicu Skupštine Kosova. Lideri Isa Mustafa i Ramush Haradinaj nisu podržali prethodnu ideju predsjednice o zajedničkom sastanku svih lidera uz njeno posredstvo.
"Smatramo da i predsjednica i ostale partije trebaju biti u Skupštini, a kako bi se pronašlo rješenje. Parlamentarna većina u jednom parlamentarnom sistemu uvijek treba da ponudi rješenje i čekamo na nastavak sjednice“, kazao je Mustafa.
Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, prethodno je odbila zahtjev opozicije da se obrati Ustavnom sudu radi objašnjenja tačke a koja se tiče izbora predsjednika Skupštine. Razlog zahtjeva opozicije je bio da se razjasni situacija da li i partija koja nije pobjedila izbore može da predloži kandidata za Skupštinu. Na osnovu posljednje odluke Ustavnog suda, pravo na to u prvom krugu ima pobjednička partija, u ovom slučaju Demokratska partija Kosova, Hashima Thaçija.
Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, kazao je da predsjednica treba da vodi aktivniju ulogu, kako bi se Skupština ponovo sastala. On je odbio bilo kakvu mogućnost za zajednički sastanak svih partija uz posredstvo Jahjage.
"Mi smo već održali mnoge sastanke sa predsjednicom. Ne vidimo da je moguće doći do rezultata od takvog sastanka. Konkretan rezultat je ukoliko se zakaže sjednica, na zahtjev predsjednice", kazao je Haradinaj.