Opasnost za sigurnost građana i države

Veliki broj ilegalnog oružja u rukama građana Kosova ugrožava sigurnost građana i države. Stoga, u vezi sa ovim, policija Kosova danas organizuje konferenciju koja jima veze sa nacrtom donacije UNDP-a KOSSAC, za kontrolu malog i lakog oružja.

Ova donacija je omogućena inicijativom UNDP-a za kontrolu malog i lakog oružja za istočnu i jugoistočnu Evropu (UNDP -SEESAC), koja sprovodi odluku Vijeća EU za podršku aktivnostima SEESAC- za razoružanje i kontrolu naoružanja u istočnoj Europi.

Inače, rizik koji prijeti društvu od korištenje ilegalnog oružja i više od deset godina nakon rata, i dalje je ogroman. Posjed ilegalnog oružja u rukama građana  koji putuju na Kosovu je glavni uzrok za većinu ubistava i niz drugih zločina. Ovo oružje također predstavlja opasnost za sigurnost institucija, uključujući i kosovsku policiju i KFOR-a.

Od 2000. godine pa naovamo procjenjuje se da je Policija Kosova zaplijenila negdje oko 20.000 malog oružja i lakog naoružanja. Također se procjenjuje da je znatno veliki broj ilegalnog oružja u rukama građana.

Podaci za oružje u rukama Kosovara koje može cirkulirati na crnom tržištu su različiti.

Najnovija istraživanja u vezi sa ovim uradio je UNDP 2013. godine.  Prema ovom istraživanju, ukupan broj ilegalnog oružja u rukama civila na Kosovu može biti od 330 do 460 hiljada. Gotovo svo oružje koje je u njihovim rukama je ilegalno.