Nakon sastanka

Lideri Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicjative za Kosovo sastali su se u Skupštini, kako bi se pripremili za nastavak konstitutivne sjednice Parlamenta koja je zakazana za 12. septembar.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je nakon sastanka da je dogovoreno da postizborni opozicioni blok prisustvuje sjednici Skupštine Kosova koju je zakazala Flora Brovina.

"Mi ćemo prisustvovati sjednici sa jasnom vizijom, uvjereni smo da će pravo koje je dodjeljeno Demokratskoj partiji Kosova propasti, oni nemaju dovoljan broj glasova i mi ćemo izraditi modalitete kako da pronađemo rješenje u Parlamentu, kako bi se izabrao predsjednik Skupštine".

Na pitanje da li je tačno da će opozicija odustati od mjesta predsjednika Skupštine, Hardinaj je rekao da ništa od toga nije tačno.

"Izgubljena su dva mjeseca i ta dva mjeseca su korišćena kako bi se terorisalo javno mnjenje po sistemu rekla-kazala", dodao je lider Alijanse za budućnost Kosova i istakao da se u koaliciji ništa nije promjenilo.

Poslanici manjinskih zajednica su jasno iznijeli svoj stav da će podržati one albanske političke partije koje imaju većinu. Naš kandidat je Isa Mustafa i izabraćemo ga ponovo, ali riješeni smo da ga ovog puta izaberemo na način na koji neće biti osporavan, izjavio je Haradinaj.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da će opozicioni blok nastaviti sa svojim projektom, a to je izbor predsjednika Skupštine

"Projekat je izbor predsjednika Skupštine. Niko nema namjeru da odustane od mjesta predsjednika Skupštine a i Vlade jer su to povezane funkcije. Sva ta mjesta dobijaju se uz pomoć većine glasova u Skupštini. Mi ćemo to obezbjediti, jer imamo većinu u Skupštini Kosova".

Mustafa tvrdi da će izbor predsjednika ovog puta biti u skladu sa skupštinskom procedurom i neće biti u suprotnosti sa zakonima Kosova.

"I prošlog puta sam rekao da je Ustavni sud donio apsurdnu odluku", izjavio je lider LDK i dodao da Ustavni sud jedino nije mogao da odluči za koga će glasati poslanici Skupštine Kosova. "Nema popuštanja, ovdje se radi o volji većine u Skupštini", kategoričan je bio Mustafa.

Predsjednik Inicijative za novo Kosovo Fatmir Limaj rekao je novinarima da će većina koju oni imaju omogućiti da Kosovo izađe iz institucionalne krize.

"Danas prije svega moramo da brinemo o interesu zemlje, a situaciju će odblokirati oni koji imaju rješenje, ja vjerujem da vi znate da je rješenje ovdje. Rješenje je u glasovima, mi imamo glasove i vjerujemo da ćemo ubrzo uz pomoć Skupštine da započnemo izgradnju institucija od strane onih koji imaju većnu neophodnih glasova kako bi se formirale državne institucije.

"Drugi put za stvaranje institucija ne postoji, osim puta koji je poznat u demokratiji, a to je glas većine", zaključio je Limaj.

Predstavnici postizborne opozicije su naveli da će se narednih dana sastati i sa Samopredjeljenjem kako bi do 12. septembra za kada je zakazan nastavak konstitutivne sjednice usaglasili stavove i načine svog djelovanja.

Siniša Kostić, RTK2