Smatraju je pljačkom

Ferki Abiti je u nedjelju u podne čekao na parkingu pored graničnog prelaza Merdare. Nekad je razgovarao sa članovima porodice koji su se nalazili u kolima a nekada sa šoferom vozila koje se nalazilo ispred njega, piše list "Koha Ditore".

Čekanje mu ne smeta uopšte, iako je ovdje već oko pola sata. Izgleda da mu ne smeta ni vrućina koja je ove nedjelje bila na Merdaru.

Za Ferkija ovo je bilo samo još jedno zaustavljanje, odmor od puta kojeg je prevalio od subote kada je pošao iz Njemačke i pošao prema Kosovu. Ne izgleda mu da gubi vrijeme, pošto ovoga puta nije doživio velike kolone i čekanja na granici kao ranijih godina. Čekanje je bilo samo na granici između Mađarske i Srbije.

"Pošli smo jučer u 13:30 iz Lajpciga (Njemačka). Bila je velika gužva u Subotici, od 24:30 pa do 04:00 ujutru smo čekali kako bi ušli u Srbiju. A ovdje (na Merdaru) smo prošli veoma dobro. Nismo čekali ni 10 minuta", rekao je Ferki Abiti, koji već 6-7 godina koristi ovaj put kada dolazi kući u svoj rodni Vučitrn, u posjeti porodici.

"Ranije sam putovao preko Hrvatske, ali je taj put i dalji i lošiji. No i ovdje je ranijih godina bilo slučajeva kada sam se nalazio u dugačkim kolonama, gdje smo morali čekati puno... Ranije su nam tražili novca i u Srbiji i u Hrvatskoj"...