Reakcije Bošnjaka

Odluka Vlade Kosova o formiranju opštine Rečane sa većinskim bošnjačkim stanovništvom naišla je na različite reakcije kod Bošnjaka prizrenske opštine. Politički predstavnmici na ovu odluku gledaju sa oprezom, a građani smatraju da je načinjen napredak u smjeru ostvarenja svojih prava.

Duda Balje, dosadašnja poslanica Parlamenta Kosova u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosovo 2, kaže da od Vlade ništa konkretno i napismeno još uvijek nisu dobili  iako im je, kako tvrdi, premijer Hashim Thaçi tog dana dva puta pomenuo “da će u paketu sa ostalim iz većinske zajednice i Rečane dobiti opštinu“.
"To smatram kao moj veliki uspjeh i uspjeh partije, jer to je prioritetno pitanje koje se vuče u našoj zajednici unazad 10 godina”, kaže Balje.
Ona dodaje da će, pošto se dobije rješenje o formiranju opštine Rečane, ono proslijediti Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave koje će, po njenim riječima, formirati tim za provjeru činjeničnog stanja.
U parlamentu je potom potrebno 80 glasova za izglasavanje opštine.
"Ne mogu da tvrdim koliko će vremena proći, vjerovatno će proći period za cjelokupnu pripremu. Mi znamo da i ove opštine koje je gospodin premijer obećao iz albanske zajednice traju jako dugo. Koliko će trajati - ja sam samo jako sretna što će to ići u paketu, što se mi nećemo raspravljati pojedinačno, jer se onda otvaraju nova pitanja, novo zašto, zbog čega i sve to“, kaže Balje.
Bivši ministar za administraciju lokalne samouprave, Sadri Ferati, u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da odluku premijera vidi, pak, kao dio predizborne kampanje jer, kako ističe, ovo pitanje je, da se htjelo, moglo riješiti dosta ranije.
"Sada je nemoguće da se formiraju opštine jer one se formiraju zakonima, a pošto Skupština nije funkcionalna, neće moći sada da se osnuju. To su obična obećanja, predizborna kampanja. Oni koji to ozbiljno misle, to su mogli da pokrenu prije 5-6 mjeseci. Ovo reguliše zakon za administrativne granice. Ne radi se o osnivanju, već je to nečije obećanje za ubuduće. Nemoguće je da opštine izvadite iz džepa kad nekome trebaju glasovi. Znači,sada za sada, ništa ozbiljno, a da će biti promjene zakona i da će se osnovati više opština u to ne sumnjam. Ali ono što se sada govori, to nije ozbiljno“, kaže Ferati.
I Almir Saiti, portparol Nove demokratske stranke, smatra da je ovo predizborni trik jer u "pet do 12" dolazi ova odluka Vlade za koju je potrebno da prođe Skupštinu, koja, u stvari, sada ne postoji.
“Tačno je da je premijer Thaçi to obećao na lokalnim izborima, ali to nije se izpoštovalo. On je, naime, rekao da će na prvoj sjednici poslije izbora, na sjednici Vlade donijeti odluku o formiranju opštine Rečane, međutim, on je taj prijedlog dao na završnoj sjednici. Uostalom, kad dođe druga vlada, da li će on biti premijer ili neki drugi ne mora da poštuje tu odluku. Sve zavisi da li će se izglasati u Skuštini. Ova odluka Vlade je samo okidač da će se nastaviti proces. Međutim, da li će sve to da se završi – vidjećemo u sljedećem sazivu. Sljedeća Skupština da li će ratifikovati, da li ćemo imati 81-og poslanika koji će glasti za opštinu Rečane, ili će ova odluka ostati samo jedno mrtvo slovo na papiru".
Ćemailj Smailji, u proslom mandatu Vlade Kosova zamjenik ministra za rad i socijalnu politiku, navodi neke preduslove za početak sprovođenja ove odluke.
“Konkretno, Vlada treba da donese prijedlog o izmjeni zakona, ali prije toga je neophodno da se izvrše konsultacije sa mještanima svih onih naselja koja bi pripadala toj budućoj opštini. Premijer je u ekspozeu iznio da se radi na tome, a dok ne započnu konkretne aktivnosti gdje bi se sproveo zakon o administrativnim granicama, konkretno član 11 gdje su predviđene konsultacije, gdje možemo da razgovaramo da je donijeta odluka o formiranju opštine u Župi. Bilo je, naime, mnogo izjava, posjeta još 2005. kada su formirane pilot opštine, kada je bilo najlakše, nekako postojalo je ono – sačekajte, a mi, na žalost, mi nismo ušli ni u tom programu. Poslije nezavisnosti 2008. takođe samo mi smo  ostali bez opštine. Znači, rada je uvijek bilo, ali čekamo da jednom se donese adekvatna odluka. To je na Vladi da se napravi prijedlog o izmjeni zakona o administrativnim granicama, a da onda to prihvati Skupština. Znači, takvih aktivnosti još uvijek nije bilo.“
Ajradinm Alija je šef opštinske kancelarije za zajednice u prizrenskoj opštini.
"Mogu kazati da je to jedan dobar početak za sve Bošnjake, jer mi Bošnajci nismo tražili samo Rečane, nego i Vitomiricu i Dragaš, ali, mislim, da je kolo sreće krenulo. Sa proglašenjem opštine u Rečanu Bošnajci dobijaju mnogo. Nadam se da će kasnije možda ponovo uslijediti proglašenje Vitomirice i Dragaša, tako da će Bošnjaci imati jedan dobar početak i osjetiti da mogu sami donositi neke odluke. Nadam se, a to bi trebalo da bude, u korist Bošnjaka, dakle u korist ljudi sa kojima raditi i za koje će raditi.“
Rajmu Sagdati iz Rečana ova je vijest veoma obradovala i ohrabrila.
"To je veliki napredak za Župu i za Kosovo. Kosovo, dakle, ispunjava evropske standarde. Ovo nije samo za nas Rečance, nego će to biti sjedište u Rečanu a za cijelu Župu. Župa dobija puno toga, prije svega radna mjesta i još puno toga”.
Bošnjaci su na ovaj način dobili veliku i lijepu obavezu, smatra Memiš Birdaini.
"Mislim da je napokon bošnjačka zajednica i sveobuhvatni bošnjački narod dobio prvenstveno veliku obavezu sa kojom će se suočiti u narednom periodu. To je jako dobro i pozitivno za našu zajednicu jer ćemo imati mjesto, stjecište gdje ćemo u punoj mjeri izraziti svoju kulturu, tradiciju, običaje. Međutim, to je jedna jaka obaveza jer se prvi put suočavamo sa problemima koji nas tek očekuju. To neće biti lako, ali se nadam da ćemo svi zajedno sa voljom, vjerom i zajedničkim radom da napravimo opštinu koja će biti uzor ostalim opštinama na Kosovu”.