Ovo ljeto na Kosovu će biti veoma toplo

Vjeruje se da bi izbori 8. juna tehnički mogli da budu završeni u roku od mjesec dana. Poslije toga počinje sljedeća faza za konstituisanje Skupštine i Vlade što će takođe trajati mjesec dana. Prema tome bi nova vlada prema najoptimističnijim predviđanjima mogla da bude formirana krajem jula ili početkom avgusta, piše list "Tribuna", prenosi RTK2.

Očekuje se da Kosovo dobije novu vladu negde krajem jula ili početkom avgusta. Plan izbora predviđa da nova vlada poslije izbora 8. juna ne može da bude ranije formirana. Predviđa se da će ovo ljeto biti toplo, ali osim temperature, ono bi moglo da bude dugo i toplo i zbog političkih događanja jer uopšte neće biti pauze.

Prema ranijim iskustvima, izborni proces će moći da bude završen do kraja prve nedjelje jula sa verifikacijom rezultata.

Zbog toga što Kosovo ima jednu izbornu zonu, verifikacija ne može da se obavi prije nego što se ne razmotre sve žalbe političkih subjekata.

Ukoliko bude neregularnostu moglo bi da se organizuje ponovljeno glasanje u nekim centrima ili na pojedinim biračkim mjestima.

Izvori lista su rekli da je tokom konsultacija lidera političkih partija i predsjednice Atifete Jahjaga bilo riječi da je jedan mjesec dovoljan da se završi cio proces. Ovo je i razlog zašto nije prihvaćen 15. jun za organizaciju izbora jer bi se cio proces tada odužio još više tokom ljeta.