Žele po svaku cijenu izbore u junu

Predstavnici opozicionih partija kosovskih Albanaca izrazili su spremnost da iniciraju rušenje vlade Hashima Thaçija, te zatražili da se izbori održe u junu. Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Samoopredjeljenje smatraju da mogu inicirati pad Vlade.

Ukoliko Skupština ne bude raspuštena ove nedjelje, opozicione partije kosovskih Albanaca kažu da imaju spremnu inicijativu za zbacivanje vlade Hashima Thaçija.

Očekuje se da tokom ove nedjelje opozicija harmonizuje svoje stavove u vezi sa raspuštanjem Skupštine, izjavio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije Kosova Ismet Beqiri.

Ako se to ne desi, LDK kao opciju ima prijedlog da izglasa pad Vlade.

"Ako ne bude raspuštena Skupština, prema agendi koju smo odredili, onda ćemo pokenuti sljedeći korak, a to je inicijativa opozicije za rušenje Vlade", kaže Beqiri.

Alijansa za budućnost Kosova će podržati sve inicijative koje vode ka padu Vlade, najavio je šef poslaničke grupe Ardian Gjini.

Za Samoopredjeljenje inicijativa za rušenje vlade je najbolji način da se ide ka izborima.

"Ne želimo da ova vlada padne samo zato što je izgubila broj glasova već zato što je njena politika dovela Kosovo u ovo stanje", rekao je Visar Ymeri, šef poslaničkog kluba Samoopredjeljenja.

Mediji prenose da se narednih dana očekuje sastanak političkih predstavnika na kojem bi se definisalo kada će se održati parlamentarni izbori.

Ranije su se Hashim Thaçi iz vladajuće Demokratske partije Kosova i Isa Mustafa iz LDK dogovorili da izbori treba da budu održani u prvih šest mjeseci ove godine.