Radno nesposobni neće plaćati osiguranje

Ministar zadravlja, Ferid Agani, rekao je u nedjelju da Zakon o zdravstvenom osiguranju predstavlja momenat ključnih promjena u zdravstvenom sistemu Kosova i početak njegove provedbe će biti jedva dočekan od strane građana zemlje

Prema novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, od januara 2015. godine svi građani Kosova će imati zdravstveno osiguranje, rekao je ministar zdravlja, Ferid Agani na konferenciji održanoj u Prištini.

Ministar Agani je rekao da će se svim zaposlenima u javnom i privatnom sektoru čiji je godišnji prihod 50.000 eura i više, svakog mjeseca odbijati 3,5 posto na ime zdravstvenog osiguranja. Oni koji nisu zaposleni u javnom ili privatnom sektoru, ili oni čiji je godišnji prihod manji od 50.000 eura, plaćaće dva eura po članu porodice, mjesečno, tromjesečno ili jednom godišnje.

Prema riječima Aganija, ovim zakonom se predviđa da će kosovsko zdravstvo u 2015. godini raspolagati budžetom većim za 60 posto.

"Po ovom osnovu mi očekujemo da će budžet Kosova za zdravstvo, koji je do sada iznosio 154 miliona eura uključujući sva tri nivoa zdravstvene zaštite, biti bogatiji za 81 milion eura, što je 60 posto više", rekao je Agani.

Agani je takođe rekao da je određen službenik u ministarstvu koji će rukovoditi projektom svjetske banke vrijednim 25,6 miliona eura za pomoć osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ovom reformom zdravstvenog osiguranja, oko 383 hiljade građana Kosova koji ne spadaju u radno aktivno stanovništvo će biti potpuno oslobođeno plaćanja zdravstvenih usluga.