Thaçi u problemu?

Hashim Thaçi je u problemu jer su poslanici njegove stranke poslali signale da nisu spremni da glasaju za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, piše Tribuna

Izvori lista su rekli da će lideru Demokratske partije Kosova, biti veoma teško da ubjedi poslanike svoje stranke koji osnivanje ovog mehanizma vide kao direktan napad na OVK.
Za osnivanje Tribunala potrebno je 80 glasova poslanika. 
Proces osnivanja Specijalnog suda gdje bi se sudilo u vezi sa navodima iz izvještaja švicarskog senatora Dicka Martija ušao je u finalnu fazu ili bolje rečeno u najteži dio procesa, navodi list. 
Očekuje se da će proces biti finalizovan glasanjem u Skupštini Kosova, ali iskrsavaju problemi: većina poslanika vladajuće partije DPK strahuje da glasa, jer su oni bili angažovani u ratu i ovaj proces vide kao "udarac". 
Visoki zvaničnik Thaçijeve PDK rekao je Tribuni da se Thaçi suočava sa strahovitim pritiscima i užasnim problemima unutar partije, jer poslanici PDK ne žele da glasaju za taj dokument. 
"Užasno je teško ubjediti poslanike i Thaçi radi u tom pravcu, ali je jednostavno užasno teško. Vidjećemo kako će teći situacija", rekao je visoki zvaničnik PDK za list. 
S druge strane, ovaj problem Thaçija nema Demokratski savez Kosova Isa Mustafe, s obzirom da ova partija i njeni poslanici nisu poslali negativne signale, dok je Samoopredjeljenje Albina Kurtija reklo da je trebalo da se desi obrnuto - da se taj sud osniva u Srbiji. 
Alijansa za Budućnost Kosova poslala je signale da će da glasa za Tribunal. Lider ove stranke Ramush Haradinaj rekao je da je Skupština Kosova dovedena pred svršen čin da glasa za Tribunal ili će to da uradi Savjet bezbjednosti UN. 
Prema svim najavama, dokumenat o Tribunalu naći će se u Skupštini Kosova naredne nedjelje i to se očekuje nakon što kosovska presjednica Atifete Jahjaga potpiše taj dokument, za koji, da bi bio ratifikovan i pravosnažan, treba da glasa najmanje 80 poslanika, navodi Tribuna.