Osumnjičeni i zamjenici premijera, ministri, poslanici, tužioci i sudije

Agencija za borbu protiv korupcije u Prištini je u prošloj godini podigla 128 krivičnih prijava, a među osumnjičenima su se našli i zamjenici premijera Kosova, ministri, poslanici, tužioci i sudije, izjavio je na konferenciji za novinare direktor Agencije Hasan Preteni.

Prema njegovim riječima, od 319 slučajeva kojima se bavila agencija i o čemu su vođene prethodne istrage, njih 97 je okončano, a 56 ostalih su u fazi istražnog postupka.

Preteni je, predstavljajući godišnji izvještaj agencije za 2013. godinu, dodao i da je zabilježeno osam administrativnih prekršaja, dok je 30 slučajeva prebačeno Poreskoj administraciji Kosova, prenose mediji.

Prvi čovjek kosovske Agencije za borbu protiv korupcije detaljno je objasnio da je profil zvaničnika koji su pod istragom "izuzetno visok", da oni dolaze iz svih institucija, javnih preduzeća, tužilaštva, sudova i drugih.

On je konstatovao da je u 2013. godini zabilježeno povećanje broja slučaja korupcije na Kosovu.

U Vladi Kosova, zamjenici premijera Hashima Thaçija su Bedžet Pacoli (prvi zamjenik predsjednika vlade), zatim Slobodan Petrović, Hajredin Kuçi i Bujar Bukoshi.