Vlada odgovorna zbog nepovjerenja kosovskim institucijama

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocijenio je da je najava formiranja evropskog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu "loša vijest za Kosovo".

U intervjuu za televiziju Kohavizion, Haradinaj je rekao da misli da je kosovska vlada odgovorna za to što međunarodne institucije ne vjeruju kosovskom pravosuđu. On je dodao da mu je to rečeno i kada je bio u Americi.

Teme dijaloga Beograda i Prištine su potrošene, smatra Haradinaj i dodaje da dijalog više nema šta da pruži, već da treba sprovesti sve što je dogovoreno.

On smatra da dijalog više ne treba da se održava u ovoj formi i ocjenjuje da je Srbija izašla kao pobjednik, jer je dobila datum za početak pregovora za članstvo u EU, dok Kosovu, kako je rekao, nije dato baš ništa.

Haradinaj je rekao i da je vladu Hashima Thaçija htio da ruši u jesen 2012. godine, međutim tada, kako je rekao, nije bilo dovoljno poslanika za rušenje vlade.

Haradinaj izričito tvrdi da, poslije parlamentarnih izbora, neće ići u koaliciju sa Thaçijevom Demokratskom partijom Kosova.

Govoreći o najavi formiranja ad-hoc Tribunala, Haradinaj je rekao da je to loša vijest za Kosovo.

On se nada da će dvije opozicione partije, LDK i Samoopredjeljenje, podržati opoziv vlade koji je inicirala njegova partija.

"Loša vlada ne smije ostati nekažnjena", kazao je Haradinaj, koji nije odbacio mogućnost da, pored peticije, podrškom građana ruši Thaçijevu vladu.

Haradinaj je bio izričit da neće u koaliciju ni sa partijom Behxheta Pacollija, naglasivši da je to "ista Thaçijeva politička škola".