UN sakrile izvještaj?

U šokantnom tekstu, objavljenom nedavno, kaže se da su UN sakrile izvještaj po kojem je skoro 10 tona osiromašenog uranijuma bačeno na Kosovo 1999. godine tokom tadašnjeg bombardovanja NATO-a. Posljedice su da će stanovništvo na Kosovu oboljevati od karcinoma i leukemije. U izvještaju se ide dalje sa objašnjenjem da je NATO bombardovanje izvedeno u vrijeme setve i da je bačeni osiromašeni uranijum uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je imalo kratkoročne i dugoročne posljedice na lanac ishrane.

Izvještaj Bakary Kante, šefa misije za zaštitu životne sredine UN iz 1999. u vezi sa strahovitim posljedicama bombardovanja Srbije nikada nije objavljen.
Maja 1999. godine Ujedinjene nacije su sakrile od javnosti izvještaj Bakary Kante, šefa prve misije programa za zaštitu životne sredine UN (PMKB) o posljedicama po životnu sredinu od bombardovanja Jugoslavije.
UN nikada nisu objavile taj tekst ali se kaže da su njegovi dijelovi izašli u javnost zahvaljujući intervjuu nezavisnog američkog novinara Roberta Sparksona, sa izvjestiocem iz međunarodnog instituta u Ženevi.
Novinar je uspio da dobije Kantin izvještaj od svog izvora iz PMBK i da ga objavi juna 1999. u švajcarskom dnevnom listu ‘Le Courrier’ u članku pod naslovom ”Sakriven alarmantan izvještaj o posljedicama bombardovanja Jugoslavije: Otrovi koje UN ne žele da vide”.
Sparkson je govorio o tome kako je izvještaji o posljedicama po zdravlje od upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom na Balkan bio kritikovan i mijenjan u kancelarijama Ujedinjenih nacija, prenosi “Kosovapress”.
Dvanaest godina poslije svog boravka u Jugoslaviji koja je u to vrijeme još uvijek bila bombardovana, u maju 1999. godine, kada je bio u okviru misija drugih agencija UN, Bakary Kante je predao izvještaj PMBK koji govori o ekološkoj katastrofi atmosfere i gornjeg sloja zemlje koji je bio stalno kontaminiran toksičnim materijama zbog bombardovanja industrijsko-hemijskih postrojenja i upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom.
Izvještaj je bio kategoričan u ocjeni da će buduće generacije koje žive na bombardovanoj zemlji patiti od karcinoma, leukemije, velikog broja abortusa, a da će broj deformacija kod novorođenčadi rasti.
Kante je dalje u izvještaju rekao da je zbog bombardovanja priroda u Jugoslaviji zaražena toksičnim materijama među kojima je najopasniji bio poluhlorisani bifenol (PCB), vrlo kancerogen i izazivač imunoloških oboljenja. Izvještaj naglašava da je jedan litar PCB-a dovoljan za kontaminaciju na milijarde galona vode.
U svom izvještaju Kante je takođe upozorio: “NATO bombardovanje je bilo u vrijeme setve narodne hrane - kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i povrća. Bačeni osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo kratkoročnim i dugoročnim posljedicama na lanac ishane”.