Vlada uputila zahtjev Briselu

“Do kraja sadašnjeg mandata Eulex-a biće osnovan Specijalni sud za ratne zločine u okviru Osnovnog suda u Prištini koji će imati jurisdikciju da specijalno razmatra slučajeve koje istražuje i procesuira Specijalno tužilaštvo Kosova”, zahtjev je koji je Vlada uputila Briselu, prenosi ”Koha ditore”.

”Suđenja će se obavljati na zajedničkim panelima gdje će većinu činiti domaće sudije i kojim će predsjedavati domaći sudija”.
Vlada Kosova je i zvanično zatražila od zvaničnog Brisela da mehanizam u okviru državnog tužilaštva tretira ratne zločine a ne Tribunal u međunarodnom sastavu. Izvršna vlast želi da te zločine tretiraju domaće sudije.
Ovaj prijedlog je razmatran i na pregovorima koji su vođeni sa Evropskom unijom. Na osnovu prijedloga o strateškoj reviziji misije Eulex koji je Vlada poslala EU, Specijalni sud u okviru Osnovnog suda prestolnice treba da razmatra ratne zločine.
Prvo bi trebalo da se na kraju sadašnjeg mandata Eulex-a osnuje Specijalni sud za teške zločine u okviru Osnovnog suda u Prištini, koji će imati jurisdikciju da tretira slučajeve koje će istraživati i procesuirati Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova”, kaže se u dokumetu upućenom Briselu koji je nabavila “Koha Ditore”.
“Suđenja će se voditi na zajedničkom panelu gdje bi trebalo da bude većina domaćih sudija, a panelom bi predsjedavao domaći sudija”.
Ratni zločini, organizovani kriminal i korupcija ulaze u eksluzivnu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.
Prema dokumentu Vlade, prisustvo nove misije treba da bude u skladu sa onim što je predložila Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova.