April zadnji rok

Mjesec april ove godine je posljednji rok da se sa sjevera Mitrovice konačno zamjene ilegalne srpske tablice sa akronimima države Kosovo. Iako je bilo izjava u Vladi Kosova, da će se stati na put ovim ilegalnim registracijskim tablicama i dalje ih je veliki broj automobila na sjeveru Kosova koristilo, a veliki broj automobila nije imao nikakve.

Zamjenica premijera Edita Tahiri je u izjavi za RTK naglasila da će ilegalne tablice na sjeveru ubrzo biti ukinute. Ona ja izjavila da je Vlada Kosova u prvom momentu bila fokusirana na totalno uklanjanje paralelnih struktura bezbjednosti i njihovoj postupnoj integraciji Kosovu.
"Ilegalne tablice se trebaju izbaciti iz upotrebe. Interesovanje Srba za tablice RKS i KS je veliki. Vlada Kosova je aktivna u tom pravcu i vrlo brzo će te tablice na sjeveru Kosova biti prošlost".
Veliki broj Srba sa sjevera Kosova je počeo sa aplikacijama u centru za registraciju automobila u Mitrovici za tablice RKS i KS, kažu u tom centru.
Ardita Ademi, koordinator u centru za registraciju automobila u Sjevernoj Mitrovici kaže da postoji veliko interesovanje Srba koji su počeli koristiti tablice sa oznakam RKS i KS.
Međutim, na sjeveru Kosova nisu problem samo ilegalne tablice. Počevši od simbola i natpisa na institucijama, tamo crtaju ilegalne grafite sa imenima Srbije i Beograda. Ovo će se završiti onog momenta kada srpske opštine budu završile svoj statut, kaže zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri.
"Nakon završetka sa statutom opština na sjeveru Kosova 12. marta, trebaju se skloniti svi natpisi sa imenom Srbija, jer su ilegalni u ovoj zemlji", izjavila je Edita Tahiri.